Eric Pelleboer teelt een kleine tien hectare wintertarwe. Een deel daarvan zaait hij na de oogst van witlof en een deel na de uienoogst. Op het uienland kon Pelleboer eerder terecht, dan op het witlofperceel. Dat resulteerde in een later inzaaimoment voor de wintertarwe op de plek waar de witlof stond en dat is ook direct terug te zien in de kieming. Pelleboer: “De wintertarwe op het uienland is gezaaid tijdens iets hogere temperaturen en dan zie je toch dat die tarwe zich iets vlotter ontwikkelt.”
Het tweede perceel werd dus ingezaaid onder koudere omstandigheden, dat wil echter niet zeggen dat dat perceel uiteindelijk achterblijft. “Dat trekt wel weer naar elkaar toe. Ik zaai in één werkgang met een cultivator en zaaimachine, ook in het witlofland. We doen dat zo snel mogelijk achter het witlofrooien aan. Na zowel de uien als witlofoogst trekken we het land los met een bouwvoorlichter. Een grondbewerking met een cultivator zorgt ervoor dat het land mooi grof ligt. Dit voorkomt dat de grond verslempt.”
“Zodra het in het voorjaar droog genoeg is, dan ga ik tijdens de fase van uitstoeling met de Cambridgerol het land op om de akkers te vlakken. Dat zijn eigenlijk weer de eerste handelingen die ik weer ga verrichten op de percelen waar nu de wintertarwe staat.”
Opkomst tarwe: Verschil in zaaidatum is goed waarneembaar: Links 26 oktober ingezaaid en rechts 4 november.
Stikstoftoediening
Juist omdat tarwe een structuurverbeteraar is, kiest Pelleboer voor dit rustgewas en niet voor andere 'intensieve' teelten die wellicht een hoger saldo opleveren. Dat wil echter niet zeggen dat het voor hem geen volwaardige teelt is. De wintertarwe krijgt de volledige aandacht, ook als het gaat om bemesting: “De eerste stikstofgift probeer ik altijd op tijd te geven, volgend jaar mag dit vanaf 1 februari weer. Dan loer ik naar een geschikt moment om rond die datum de gift na een nachtvorst te strooien. Dan ligt er weer op tijd stikstof bij en kan de tarwe vlot doorgroeien. We hebben daar hele goede ervaringen mee.”
“Natuurlijke doorgroei in de bouwvoor”
Ook heeft wintertarwe als voordeel dat het gewas is dat een sterk wortelstelsel maakt: “Het is een intensief wortelend gewas en daarmee stimuleren je natuurlijke doorworteling. Wintertarwe zorgt bij ons dus voor een natuurlijke doorgroei in de hele bouwvoor. En daarvan profiteren de andere gewassen die wij in het teeltplan hebben ook weer.”
Groenbemester
Pelleboer kiest qua ras voor Reform, een baktarwe. “Dit ras hebben we afgelopen jaar voor het eerst gezaaid en daar kwam een heel goed resultaat uit. Achter de witlof aan moet je geen ras hebben dat erg laat is, want ik wil de wintertarwe op tijd oogsten zodat ik ook nog een geslaagde groenbemester kan telen.”
#Wintertarwe staat erop. Verschil in zaaidatum goed waarneembaar! Links 26-10 & rechts 4-11 @AkkerTweet #oogst2018 pic.twitter.com/eL5XahMSq6
— Eric Pelleboer (@EricPelleboer) November 25, 2017