Bij aankomst op het erf tegenover golfbaan de Wellerwaard in Emmeloord ligt het bedrijfsterrein er stil en verlaten bij. Enkel een paar katten laten zich zien als in de verte het kenmerkende Valtra-geluid langzaam dichterbij komt. Als de trekkers het erf op rijden wordt duidelijk dat de broers Alex en Jurjen Tuinenga, samen met hun vader Theun nog even zijn wezen ploegen. “Koffie?”, is de eerste vraag als ze uitstappen voor een korte pauze.
Theun Tuinenga zit al jarenlang in de politiek en ook zijn twee zonen zijn buiten het bedrijf zeer actief. De beoogde opvolgers hebben brede interesses. Vooral Alex houdt er een drukke agenda op na. Naast zijn werkzaamheden voor het akkerbouwbedrijf in Noordoostpolder is hij ook actief als dagelijks bestuurslid van het FAJK (Flevolands Agrarisch Jongerencontact), lid van de jongerenraad bij Agrifirm en deelnemer aan Rotaract Emmeloord. Dat drukke bestaan zorgt voor flink wat agenda-technische uitdagingen, vooral tijdens de oogstperiode: “Tijdens de peenoogst was er op een avond een belangrijke bijeenkomst van het FAJK. Daar moest ik bij zijn, maar het was ook een dag waarop het eindelijk goed weer was om te oogsten. Gelukkig hebben wij een vaste medewerker die mijn werkzaamheden kan overnemen waardoor ik zonder zorgen weg kan. Er is hier in de loop der jaren een mooi stukje teamwerk opgebouwd waarbij we elkaar allemaal aanvullen en kunnen vervangen als dat nodig is”, aldus Alex Tuinenga.
Gestaag gegroeid
Het woord ‘team’ is gevallen. Een belangrijke term op het akkerbouwbedrijf dat. sinds Theun Tuinenga aan het roer staat. een groei doormaakte van 38 hectare naar een areaalgrootte van maar liefst 240 hectare eigen land. “En dat hebben we in principe allemaal in eigen bewerking”, zo vertelt Tuinenga senior. “In het verleden werkten we samen met een loonwerker hier uit de buurt, maar we willen graag flexibel zijn in de momenten waarop we het land opgaan. We maken incidenteel nog wel gebruik van het loonbedrijf, want ze verrichten gewoon zeer goed werk. Maar dat we nu een eigen machinepark hebben? Tsja, dat overkomt je gewoon.”
Rolverdeling
In de VOF heeft iedereen zijn eigen rol. Jacqueline (vrouw van Theun red.) Tuinenga heeft een heel belangrijke rol in het bedrijf. Zij verzorgt de administratie en doet de back office bij onder meer subsidievraagstukken. Theun brengt vooral veel kennis en ervaring mee, Alex is van de praktische kant en Jurjen de techneut in de familie. “Als Jurjen bijvoorbeeld een paar dagen weg moet, dan hopen we altijd dat er geen storingen komen”, zegt Theun gekscherend. De jongste Tuinenga telg zit nog op school, maar wellicht dat hij in de toekomst ook nog in het bedrijf komt. “Mijn andere zoons hebben ook eerst een studie afgerond die in principe niets met deze bedrijfstak te maken heeft. Ik laat mijn kinderen zelf kiezen wat ze leuk vinden, want alleen dan heeft het akkerbouwbedrijf toekomst.
“We hadden alle uien op tijd binnen”
Aan die toekomst wordt nu al volop gedacht. Verantwoord bodembeheer, een niet te intensief bouwplan en weloverwogen beslissingen. Alex Tuinenga: “Tijdens de afgelopen uienoogst heeft mijn vader de beslissing genomen om op een droge dag de uien van het land te halen. Eigenlijk was het op dat moment nog net iets te nat, maar we hebben die dag tot in de kleine uurtjes doorgewerkt om alle uien tijdig van het land te halen. Achteraf een goede beslissing, want hoewel de voorspellingen voor de dagen erna goed waren kwam er elke dag (veel) onvoorspelde regen, dus dat is even mazzel dat je toch hebt doorgezet.” Theun Tuinenga noemt het nemen van dergelijke cruciale beslissingen ‘geluk door jarenlange ervaring’: “Ik heb natuurlijk al heel wat groeiseizoenen meegemaakt en op een gegeven moment voel je zoiets aan. Wij hadden alle uien op tijd binnen, terwijl ze bij heel veel andere telers nog heel lang hebben gestaan.”
“Alle werkbare dagen optimaal benutten”
Alex en Jurgen zijn dus de beoogde opvolgers op het akkerbouwbedrijf. De vele nevenfuncties die Alex uitoefent staan die ambities niet in de weg, want zoals eerder gememoreerd: teamwork is het toverwoord. “Flexibiliteit en het werken als team geeft ons veel ruimte om te ondernemen, sociaal actief te zijn en toch de werkbare dagen die er zijn optimaal te benutten. In de toekomst zal ik dan ook blijven doorgaan mij in te zetten voor (agrarische) organisaties hier in de buurt. Met de hulp van mijn vader en broer(s) moet het mogelijk zijn dat te blijven doen. Ik vind het leuk om te doen en kan snel schakelen van het ene naar het andere werk. Dat helpt natuurlijk ook wel.”