LTO Nederland gaat zich ook in 2018 sterk maken voor meer aandacht, geld en onderzoek naar weerbare gewassen. Dat vertelde Annemarie Breukers, senior gewasbeschermingsspecialist en beleidsadviseur bij LTO Nederland tijdens de gewasbeschermingsavond in Swifterbant. Breukers sprak over een integrale aanpak waarbij “de waarde van akkerbouwproducten wordt bepaald door wijze van productie”.
In de ambitie Plantgezondheid 2017 – 2030 staan gezonde teeltsystemen centraal. In de eerste plaats omdat de marges onder druk staan en anderzijds om maatschappelijke erkenning te krijgen voor het goede werk dat de Nederlandse akkerbouwer verricht. “LTO doet onderzoek naar weerbare teelten en hoopt daardoor sneller vrijstelling te verkrijgen voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken als CrisprCas en Gene Editing. Verbeterde resistentie en tolerantie moeten ervoor gaan zorgen dat we wereldleider blijven op het gebied van kwaliteit en innovatie.”
Maatregelen
Volgens LTO Nederland zijn enkele maatregelen vanuit de sector cruciaal om die doelstellingen in 2030 gerealiseerd te krijgen. “En de tijd gaat dringen om dat alles te kunnen realiseren. We willen wel, maar de vraag is of we het wel kunnen”, was een reactie uit de zaal. Het gaat hier om zaken als vergroening, verminderen gebruik gewasbeschermingsmiddelen, minder milieubelasting en actief bijdragen aan biodiversiteit.
“Akkerbouw geen veroorzaker, maar oplosser”
Volgens Marcel Scholtens (bestuurslid LTO en akkerbouwer in Luttelgeest) is de “akkerbouwsector al op de goede weg”, maar moet er nu doorgepakt worden. Zo reageerde Scholtens tijdens de bijeenkomst op deze opmerking uit de zaal: “Door onze focus te verleggen vergroten we het draagvlak; ook buiten de sector. Maar wij – LTO en akkerbouwsector – kunnen dat niet alleen, de teler zal ook vanuit de overheid ondersteund moeten worden. Door groene gewasbeschermingsmiddelen en organische bodemverbeteraars sneller toe te laten, maar ook door adequate vergoedingen voor telers beschikbaar te stellen die willen meewerken aan een groene, gezonde teelt. Akkerbouwers moeten niet langer als veroorzaker gezien worden, maar als oplosser.”
Beter bodembeheer
De telers werden tijdens de bijeenkomst ook enkele vragen voorgelegd. Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid van de aanwezige akkerbouwers ‘beter bodembeheer’ als belangrijkste maatregel ziet om te komen tot een gezondere teelt. Effectieve middelen, sterkere rassen en toepassen van chemie werden als veel minder belangrijker getypeerd. Ook lieten akkerbouwers in de zaal weten de ambitie om volledig emissieloos en residuvrij te telen als ‘onmogelijk’ te bestempelen. “Al spuit je met ranja, dan nog worden er dingen in de bodem of het oppervlaktewater gevonden”, stelde een bezoeker.
Driftreducerende technieken
Breukers zette de ‘nultolerantie’ vervolgens in perspectief: “Het zal misschien niet tot op de duizendste na de komma op nul uitkomen, maar als we alle maatregelen op een rij zetten komen we een heel eind. Daarvoor is het volgens LTO belangrijk dat driftreducerende technieken worden doorontwikkeld, zodat de telers ook de tools krijgen om het beoogde beleid uit te voeren. LTO zal zich komende tijd hard maken om de akkerbouwers hierin zo goed mogelijk te faciliteren.”
Praktijkproeven
Daarnaast gaf Breukers aan dat er in 2018 gestart wordt met chitine-praktijkproeven voor aaltjesbestrijding in pootgoed en dat er een inmiddels enkele casussen bij akkerbouwbedrijven zijn gestart om het onderzoek naar weerbare gewassen ook in de praktijk te toetsen. De resultaten hiervan zullen in 2020; tijdens het eerste meetpunt van de structuurvisie 2030 tegen het licht worden gehouden.