De huidige mestwetgeving vraagt om steeds slimmere oplossingen voor bemestingswerkzaamheden. Tegelijkertijd zorgt de opmars van GPS ervoor dat afstemming van afzonderlijke machines steeds belangrijker wordt. Kverneland Benelux heeft op dit moment bij tientallen akkerbouw- en loonbedrijven in Nederland een precisie zaaicombinatie lopen die ervoor moet zorgen dat telers bij de uitvoering van de voorjaarswerkzaamheden niet van ‘het kastje naar de muur’ worden gestuurd.
Bert van der Horst, productmanager bij de Kverneland Groep geeft aan dat telers in ons land langzaam maar zeker overstag voor de multifunctionele techniek waarbij de fronttank in combinatie met een precisie zaaimachine wordt toegepast: “Tot op heden was het altijd de zaaier van de één en de kunstmeststrooier van de ander. Als er dan ook nog GPS in het spel is, dan hebben telers al met drie partijen te maken waarop ze moeten vertrouwen dat de afstemming tussen de drie componenten goed plaatsvind. Nieuw voor het komend seizoen is dat de iXtra LiFe met precisie zaaicombinatie ervoor zorgt dat telers maar met één leverancier te maken hebben en dat maakt het een stukje transparanter.”
“Waar je niet zaait, hoef je ook niet te bemesten”
Op dit moment lopen er enkele tientallen van dit soort systemen in ons land. Volgens Van der Horst zijn de eerste geluiden vanuit de gebruikers zeer positief: “Een groot voordeel is dat wanneer een elektrische zaaimachine via de GPS per rij wordt uitgeschakeld, dan stopt ook de vloeibare kunstmest per rij. Waar je niet zaait, hoef je niet te bemesten en zeker niet dubbel te bemesten. Er wordt dus uitsluitend bemest waar ook gezaaid wordt.”
Geen verspilling op kopakker of in geren
Bovendien kunnen telers de mest die ze daardoor overhouden op een andere plek toepassen waardoor het rendement van de bemesting ook nog een stuk hoger uitvalt. Van der Horst: “Toediening van de kunstmest in de rij zonder overlap op de kopakker en in geren verhoogt de efficiëntie van de meststoffen. Binnen de steeds scherpere regelgeving is het noodzakelijk meststoffen te gebruiken waar ze het meest nodig zijn en niet te verspillen.”
Meerdere momenten inzetbaar
Bij de nauwkeurige precisielandbouw – in de rij – past deze combinatie dus prima. Van der Horst ziet met deze ontwikkeling ook een vereenvoudiging van het teeltmanagement. “Het seizoen van de fronttank wordt verlengd omdat hij ook op andere machine gebruikt kan worden. Het is geen machine die je twee weken per jaar gebruikt en de rest van het seizoen in de schuur staat. Er zijn ook telers die hem eerst aan de bietenzaaier hebben hangen en vervolgens in de mais inzetten. Daarmee wordt het seizoen voor de fronttank ook nog een keer verlengd.”
Sectieschakeling
Uiteraard is de tank ook als aparte machine te gebruiken: als zaaier, als spuit, standalone of tijdens schoffelwerkzaamheden. GPS sectieschakeling voor alleen de spuitdoppen is hierbij ook mogelijk “Die mogelijkheden zijn er omdat zowel de fronttank als de zaaimachine ISOBUS is en dus afzonderlijk GPS-bedienbaar zijn.”
Flexibiliteit
De iXtra fronttank met gecombineerde functies geeft meer flexibiliteit, zo concludeert de productmanager van de Kverneland Groep: “Door een complete zaaicombinatie van één leverancier in te zetten heb je zekerheid dat het gaat functioneren en voorkom je dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd.”