Mechanisatiebedrijf Mecha Service in Emmeloord heeft begin deze maand een nieuw concept uitgeprobeerd: een kennisdag spuittechniek met een interactief programma en live demonstraties. Chris en Martijn Heijboer (vader en zoon) bedachten dit samen met Profytodsd omdat ze merkten dat veel telers de diverse kennisdagen in akkerbouwland alleen maar bezochten om een vinkje te kunnen plaatsen voor de spuitlicentie.
“Dat kan ook anders”, dacht het duo toen. Het resultaat: twee dagen in het teken van spuittechnieken. En dat concept lijkt aan te slaan: “Het is ons en de bezoekers heel goed bevallen. We hebben gemerkt dat de telers de aandacht er langer bij kunnen houden, ook omdat we hebben gekozen voor een mix van theoretische en praktische onderwerpen.”
Eén van de sprekers was het Waterschap. Zij gaven een praktische toelichting op de regelgeving. Maar de meeste aandacht ging toch uit naar Agrifac die een presentatie en demonstratie gaf over de nieuwe ontwikkelingen en innovaties op spuitgebied, waaronder uitleg over het gebruik van de AiCPlus en de DynamicDosePlus. “Door het live te demonstreren konden we goed laten zien hoe bijvoorbeeld een bochtencorrectie op het einde van de boom werkt.”
“Zorgen om behoud spuitkwaliteit”
Mede dankzij de grote hoeveelheid vragen over de nieuwe regelgeving rondom de drukregistratie en drift-reducerende doppen werd de bijeenkomst op beide dagen zeer goed bezocht. Martijn Heijboer merkte dat er vooral veel vragen zijn over die regelgeving: “Veel telers vragen zich af: stopt het hier of kunnen we nog meer (beperkende) maatregelen verwachten? Onze klanten hebben sterk het gevoel dat de regelgeving steeds verder gaat en men is bezorgd dat dit gaat leiden tot een kwalitatief minder goed product als het uitvoeren van (noodzakelijke) bespuitingen nog verder aan banden wordt gelegd. Wij denken dat de regelgevers hun doelen nog niet bereikt hebben en er dus nog wel wat op stapel staat. Wanneer die doelen wel bereikt zijn, is lastig aan te geven, omdat de doelstellingen vanuit de wetgever ook steeds verder aangescherpt kunnen worden.”
Toekomstbestendige investeringen
Die zogenaamd impasse zorgt er tegelijkertijd wel voor dat vernieuwende driftreducerende technieken maar moeilijk voet aan de grond krijgen. Veel akkerbouwbedrijven zijn terughoudend, omdat ze bang zijn dat er over een aantal jaren wellicht weer een aanpassing in de regelgeving komt. Martijn Heijboer: “Die terughoudendheid is begrijpelijk, maar misschien niet terecht. De verschillende systemen kunnen ook bij strengere regelgeving worden toegepast, maar het is logisch dat mensen pas gaan investeren als ze zeker weten dat systemen toekomstbestendig zijn.” Chris Heijboer vult hem aan: “In de presentatie van het Waterschap kwam duidelijk naar voren dat er al flinke stappen gezet zijn, maar er zullen ongetwijfeld nog stappen volgen. Die stappen zullen echter wel kleiner zijn dan de stappen die al gezet zijn. De ontwikkelingen zullen sterk afhangen van de waterkwaliteit, want die is bepalend voor de maatregelen die genomen (moeten) worden.”
Keuzeadvies
Heijboer senior ziet dat steeds meer telers zich hiervan doordrongen zijn: “Er wordt nog wel verschillend gedacht over de nut en noodzaak van bepaalde regels, maar het gros heeft begrip voor de maatregelen. De grootste zorg bij de akkerbouwers ligt bij het kwalitatief goed kunnen blijven spuiten en het slinken van het middelenpakket. En daar hebben wij als mechanisatiebedrijf natuurlijk helemaal geen invloed op, maar verwachten wel keuzeadvies voor de lange termijn en daarom hebben wij ook deze kennisdagen georganiseerd.”
Inkoopkorting
Om de telers een handreiking te bieden lanceerde Mecha Service tijdens de kennisdagen een opvallend initiatief: groepskorting bij het gezamenlijk bestellen van spuitdoppen. Martijn Heijboer: “Dit initiatief komt voort uit het feit dat iedere akkerbouwer en loonwerker iets moeten doen met het aanschaffen van spuitdoppen. Dat zijn allemaal extra kosten waar niet direct extra inkomsten tegenover staan. Door collectief in te kopen is het voor ons mogelijk die doppen tegen een lagere prijs te verkopen. Omdat de meeste doppen die nu op de (veld)spuiten zitten dit jaar nog gewoon gebruikt kunnen worden, zal die collectieve inkoopkorting pas voor volgend seizoen interessant gaan worden. Er zijn al veel telers die op de hoogte gehouden willen worden van de groepskorting en die mensen hebben we – zonder vooraf de aantallen te weten – al een stukje inkoopkorting beloofd. Daarmee nemen we alvast een voorschot op het komende seizoen.”
“Succesvolle samenwerking met ProfytoDSD en Agrifac”
Al bij al kijkt de familie Heijboer terug op een zeer geslaagde tweedaagse: “We hebben veel bezoekers gehad die een interessant programma voorgeschoteld hebben. Zo hebben wij kunnen tonen dat we meer willen dan alleen machines verkopen, maar ook voorlichten. Een kennisdag wordt zodoende meer dan een verplicht nummertje. Dit concept bevalt ons zeer goed: bezoekers zijn direct betrokken en er gaat dus zeker een vervolg komen op dit initiatief dat we mede dankzij ProfytoDSD en Agrifac hebben kunnen realiseren. Vanuit die succesvolle samenwerking gaan we voortborduren richting een tweede editie.”