Met de start van 76 nominaties voor de Food Heroes Awards werden deze Food Heroes donderdag 14 maart bekroond als winnaars tijdens een speciale prijsuitreiking op CFIA Expo 2019. EnVie behaalde twee prijzen: een prijs als de algemene winnaar door publieksstemming en een award als jurywinnaarsector Fruit en groenten. In Ovo won de juryprijs in de sector Mannelijke dieren. Mussella won tenslotte de juryprijs in de sector Vis & zeevruchten.
Eerste plaats
De jury bekroonde de Belgische EnVie met een eerste plaats in de sector Fruit & groenten. Deze sociale onderneming maakt 100% natuurlijke soepen van overtollige groenten.
"Envie toont het meest complete verhaal over de waarde van voedsel in onze samenleving"
Hoofd van de jury, EU-commissaris Vytenis Andriukaitis, waardeerde de oplossing voor voedselverspilling van EnVie ten zeerste: "Envie toont eenvoudig het meest complete verhaal over de waarde van voedsel in onze samenleving. Het is een holistisch verhaal. Het plaatst voedsel in het hart van onze samenleving in combinatie met sociale werkgelegenheid en voedselbanken. Deze oplossing is goed voor voedsel, mensen en het milieu. Bovendien scoort het hoog op impact omdat de betrokkenheid van een Belgische retailverkoper wordt vergroot."
Juryprijs
Impact was ook een cruciale factor bij de selectie van de winnaar van de juryprijs in de sector Mannelijke dieren. In Ovo (Nederland) ontwikkelde een snelle screening-machine voor vroege geslachtsdetectie in eieren om het doden van mannelijke kuikens te voorkomen. Deze Nederlandse innovatie voorkomt euthanasie van ongeveer 45 miljoen mannelijke kuikens per jaar.
"Deze oplossing vertegenwoordigt het hoogste niveau van vermindering van voedselverspilling in de afvalhiërarchie"
EU-commissaris Vytenis Andriukaitis over deze innovatieve oplossing: "Deze oplossing vertegenwoordigt het hoogste niveau van vermindering van voedselverspilling in de afvalhiërarchie. Het biedt echt hulpmiddelen in een vroeg stadium. En het redt daarmee dieren. Zodra deze technologie werkt, kan het worden overgenomen in de volledige arceringsector en daarmee een enorme impact gaan creëren. Naast de co-creatieve oplossing buiten de sector past Food Heroes ook goed. "
Sectorprijs
De sectorprijs Vis en zeevruchten ging naar Mussella. Mussella is een gloednieuwe innovatie voor voedselafval van Briere Myticulture aan de Bretonse kust van Frankrijk, waarbij ondermaatse mosselen niet meer terug in zee worden gedumpt, maar worden doorgezet naar nieuwe diepvriesmosselproducten.
"Een sterke marktgerichte oplossing voor upcycling van out-of-spec mosselen die anders op zee achterblijven"
De jury was anoniem enthousiast over deze oplossing: "Het is een zeer moedig en nieuw initiatief om te streven naar oplossingen voor voedselverspillingen die worden veroorzaakt door concurrentie op de markt. Het is een sterke marktgerichte oplossing voor upcycling van out-of-spec mosselen die anders op zee achterblijven. Deze oplossing biedt een tweede mogelijkheid om mosselen af ??te wijzen. Het is zeer invloedrijk vanwege de regionale oorsprong en smaak", citeerde de EU-commissaris.
Publieksprijs
Uiteindelijk nam EnVie ook de publieksprijs weg. Meer dan 16% van de in totaal 4.505 stemmers hebben gestemd voor deze Belgische sociale onderneming die 100% natuurlijke soepen maakt van overtollige groenten.
Meer informatie
Meer informatie over de finalisten en hun innovaties op gebied van voedselverspilling kunt u vinden op de website. Klik hier.
Bron: FoodHeroesAward