FarmHack-oprichter Anne Bruinsma is bezig met het opzetten van een data-coöperatie, genaamd FarmCube waarin allerlei data op een centrale plek worden verzameld
Afgelopen week werd op het erf van Harrysfarm in Swifterbant een brainstormsessie gehouden over datasharing in de akkerbouw. Het initiatief hiervoor komt voort uit een project dat onderdeel uitmaakt van het Europese programma Smart Agri Hubs en heet FarmCube.
Anne Bruinsma van FarmHack is als projectpartner betrokken bij FarmCube: een slimme oplossing voor lokale data opslag. Bruinsma is bezig met het opzetten van een data-coöperatie, dat feitelijk los staat van FarmCube, maar waarin wel allerlei uit FarmCube afkomstige data van bijvoorbeeld gewassensoren, weerstations of bemestingsgegevens op een centrale plek worden verzameld. Ook kwam tijdens de avond op Harry’s Farm het ISOblue-verhaal aan bod: een manier om data uit de trekker te delen voor teeltoptimalisatie-doeleinden.
Harry Schreuder van Harrysfarm stelde zijn bedrijf beschikbaar voor de forumavond, omdat hij enthousiast is over de ideeën van FarmHack. “We hebben in een hele open discussie de voor- en nadelen besproken. Zo vinden wij akkerbouwers het wel heel belangrijk dat bepaalde gegevens afgeschermd zijn en blijven om je eigen regie te behouden over je eigen data. Ook het verdienmodel – gaan we geld vragen voor onze data – is een belangrijk thema. Maar ik moet zeggen dat ik het idee van een centrale database mij wel aanstaat, omdat je dan maar met één systeem hoeft te werken. Dat is misschien ook wel gevaarlijk, want als FarmCube het niet doet, dan heb je niks meer achter de hand. Dat is denk ik ook de reden dat veel boeren – ook in mijn directe omgeving – (nog) niks hebben met data. Maar ik denk wel dat we als akkerbouwsector die kant op moeten gaan.”
Eigen waarneming
Schreuder heeft zelf al met diverse datasystemen waaronder een Verisscan en drones geëxperimenteerd. “Het gebruik van die data kan volgens mij zeer waardevol zijn. Zelf doe ik er ook nog te weinig mee. Ik bekijk de data wel, maar verzamel ze nog niet. Om er ook iets van te kunnen zeggen, moeten ook eerst alle percelen in kaart gebracht worden. Eigen waarneming, zelf aanvoelen en kijken of er fosfaat- en kalitekorten zijn, blijft in mijn beleving het allerbelangrijkste. Maar naast die eigen waarnemingen lijkt een database en een discussieplatform mij heel waardevol.”
Forum
Er is namelijk ook een FarmHack-forum, waarop telers met elkaar kunnen discussiëren over de beschikbare data. “Dat vind ik ook heel positief, zo kunnen we onze bevindingen nog beter met elkaar delen”, aldus Schreuder.
ISOblue
Het loggen van data uit de trekker is ook een nog redelijk onontgonnen gebied. FarmHack wil ook daar verandering in brengen door het ISOblue-systeem in te voeren. Schreuder: “Moderne trekkers hebben heel veel sensoren: snelheid, toerental, brandstofverbruik en hoogte van hefinrichting. Aan de hand van de GPS op de trekker worden gegevens binnengehaald in het systeem.”
“Merkafhankelijkheid verminderen”
De aanwezigen tijdens de brainstormsessie waren hier allemaal ook zeer enthousiast over, maar al snel kwam een bekend probleem op tafel: data-afscherming per merk. “Gelukkig heb ik een Steyr-trekker en daar kan je heel goed in de boordcomputer komen. Bij New Holland gaat dat ook goed, maar bij merken als Fendt en MF is dat lastiger. Om het ISOblue-systeem echt te laten werken, moet er wel uit elke trekker data gehaald kunnen worden. We hebben die avond nog een kort rondje met mijn trekker gereden om het in de praktijk te tonen en ook ik zie deze ontwikkeling wel zitten.”
Datakoppeling
Volgens Schreuder was de algehele conclusie van de avond dat het positieve ontwikkelingen zijn die zeker een bijdrage kunnen vormen: “De volgende stap is het koppelen van alle gegevens door middel van een soort ISObus-systeem, zodat ook de gegevens uit bijvoorbeeld de zaaimachine gebruikt kunnen worden in de data-analyses. Standaardisatie en eenduidigheid is erg belangrijk, met name bij het loggen van data, want dan kan ik met mijn Steyr bijvoorbeeld naar de Fendt-dealer toe om de data uit te kunnen lezen. Dat zou het invoeringsproces zeker nog verder kunnen versnellen en verbeteren.”