Asperges, een Nederlandse groentesoort die ook wel 'het witte goud' worden genoemd. Een verwijzing naar de opbrengsten van deze groente. Echter klopte dat beeld vorige week niet helemaal. Dit omdat de prijs voor asperges met 3,50 euro per kilo een absoluut dieptepunt heeft bereikt. Dit meldt de NOS op dinsdag 16 april.
Aan de NOS bevestigde Michiel van Ginkel, algemeen directeur van veiling ZON, dat de prijzen voor asperges een stuk lager liggen vergeleken met het teeltjaar 2018. "Ik begrijp de onrust wel, zeker omdat vorig jaar echt een slecht jaar was. De telers hopen nu op betere tijden." Ondanks het absolute dieptepunt is de prijs zich in middels weer aan het herstellen. De NOS meldt dat de prijs voor een kg asperges op de ZON-veiling gisteren rond de 6 euro uitkwam.
Seizoenen verschuiven
De NOS meldt dat het seizoen voor asperges op dit moment zo'n 2 tot 3 weken voorloopt op het seizoen van verleden jaar. Teler Lauran Geurts: "In februari van dit jaar hadden we natuurlijk opeens twee weken met 20 graden. Ja, dan denken die planten: goh, ik kom. Ik ga beginnen met groeien. En zo kwam er oppeens een hausse aan asperges boven de grond. De natuur laat zich niet regelen, hé", zo meldt de NOS.
Echter betekent een groter aanbod over het algemeen lagere prijzen. De NOS meldt dat Geurts dit niet zo heel erg vind: "Een boer wil altijd meer, een hogere prijs, maar mij hoor je niet klagen."
Consumenten
Ondanks de lage prijzen voor asperges van de afgelopen week zullen de meeste consumenten hier niets van gemerkt hebben, zo meldt de NOS. Supermarkten als Jumbo en de Albert Heijn verkochten via internet halve kg's asperges voor 5,99 euro. Dat is een kleine 12 euro per kg. Dat is wel iets anders dan de 3,50 euro die de telers vorige week voor hun producten ontvingen.
Van Ginkel meldt via de NOS: "Ja, grote afnemers als de supermarkten hebben vaste prijzen. Die worden vaak vastgesteld voor het gehele seizoen. Dus er is niet direct een relatie tussen wat vandaag geleverd wordt en de prijzen in het schap." Echter is Van Ginkel niet wild enthousiast over de prijzen die de telers uiteindelijk ontvangen: "Wij vinden dat we voor het product dat we leveren meer zouden moeten krijgen."
Asperge overschotten
Het CBS geeft aan dat een overschot aan asperges ook tot stand komt door een hard groeiende sector. De NOS geeft aan dat het haast wel lijkt alsof iedereen zich richt op dit witte goud. Tussen 2007 en 2017 groeite het oppervlak voor de teelt van asperges vam 2.065 naar 3.322 hectare, een groei van maar liefst 61%.
Aspergeteler Geurts vind dit allemaal wel veel, zo meldt de NOS. "Als een aantal telers zouden stoppen, dan zou dat mij wel goed uitkomen".
Op Europees niveau staat Nederland op een respectievelijke vijfde plaats als het gaat om de teelt van de meeste asperges. Landen als Duitsland, Italië en Spanje zijn de grootste Europese aspergetelers, zo meldt de NOS.
Bron: NOS