Een ambitieus plan, zo wordt het klimaatakkoord vaak bestempeld. Het uiteindelijke doel; in 2030 moet de CO2-uitstoot met 49% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Welke maatregelen zijn er nodig om dit te bereiken? En hoe kunnen deze worden bewerkstelligd?
Het zijn momenteel de belangrijkste onderwerpen aan de klimaattafels van Ed Nijpels. Verschillende oplossingen passeren de revue. Zo wordt er gesproken over het stimuleren van duurzame gebouwen, efficiëntie in de industrie en een bewuste levensstijl. Maar de voornaamste kansen liggen in het opwekken van wind- en zonne-energie. Duurzame energie wordt de norm.
Zonne-energie
In 2030 moet 70% van de energie duurzaam worden opgewekt en zonne-energie speelt daarbij een belangrijke rol. Volgens brancheorganisatie Holland Solar ligt de toegevoegde waarde zelfs hoger dan de hoofdlijnen voor het klimaatakkoord omschrijft. Een snelle uitrol van zonne-energie is mogelijk door dalende prijzen voor panelen, toekomstige verhogingen in de gasbelasting en nieuwe toepassingsmogelijkheden. Het streven is dan ook om in 2030 meer dan 50 miljoen panelen te hebben geïnstalleerd. Dit zorgt niet alleen voor een grote CO2 reductie, maar draagt tevens bij aan de stroomvoorziening voor ongeveer vijf miljoen huishoudens.
Samenwerking
Het aanleggen van zoveel panelen weerhoudt zich niet enkel tot woningen. Steeds vaker wordt ingezet op grootschalige grondgebonden zonneprojecten in buitengebieden, de zogenaamde ‘zonneweides’. Daarbij ontstaan samenwerkingsverbanden tussen landeigenaren en projectontwikkelaars die tezamen toewerken naar projecten met wederzijdse winstgevendheid. “Wij merken dat de interesse van grondbezitters hoog is vanwege de zekerheid en omvang van vergoedingen”, stelt projectonwikkelaar BHM solar, “Daarnaast neemt de bereidheid bij gemeentes toe nu het klimaatakkoord concreet begint te worden”. Agrariërs vormen de voornaamste doelgroep voor zonneweides en kunnen dus een sleutelrol vervullen voor het klimaatakkoord.
Meer informatie
Bent u benieuwd naar de potentiële waarde van uw percelen, dan kunt u een vrijblijvende quickscan aanvragen. Klik hiervoor op deze link.
Bron: BHM Solar