Deze week (eerste week mei) organiseerde Stichting Proefboerderij Noordelijke Akkerbouw (SPNA) en Delphy een velddemodag over de relatie tussen zaaitechniek en mechanische onkruidbestrijding. Zaaibed bereiding en zaaitechniek dragen voor een groot deel bij aan de mogelijkheden en het succes van mechanische onkruidbestrijding.
Omdat er veel factoren zijn die bepalend zijn voor het succes van deze manier van onkruidbestrijding werd er in het Groningse Zuidbroek een demomiddag gehouden. Veel akkerbouwers namen de moeite om deze demonstratie en de daarbij behorende technische uitleg van Delphy-adviseur Christoffel den Herder bij te wonen.
Het perceel van Maatschap Prins Gastman waarop met eggen en schoffels werd getoond hoe mechanische onkruidbestrijding werkt, was dit voorjaar ingezaaid met zomergerst. Bezoekers zagen de precisiezaaimachine met Agricola in combinatie met de Vanhoucke getrokken schoffel op dubbele GPS-besturing van Raven. Daarna toonde de dubbele schijvenzaaier van Lemken zijn kunsten, vervolgens kwam het schijfzaaisysteem van Väderstad in actie. De Amazone met enkel schijfzaai-combinatie nam het vervolgens over, waarna de traditionele kouterzaai met nokkenrad het overnam. Alle systemen reden in combinatie met een Treffler wiedeg.
Wiedeg van het Oostenrijkse merk APV
Met de wiedeg van het Oostenrijkse merk APV (bovenste eerste foto) en de Treffler wiedeg (bovenstaande foto) werd voor het eerst in de geschiedenis een vergelijking gemaakt
Primeurs
Nadat ook de thermische onkruidbestrijding – een onkruidbrander van Hoaf – was getoond, was het tijd voor een bijzonder moment: voor het eerst in de geschiedenis werd een vergelijking gemaakt tussen de Treffler wiedeg en een wiedeg van het Oostenrijkse merk APV. Ook werd voor het eerst in Nederland gereden met de Carre wiedeg. Deze Franse machine is volgens Den Herder vrij traditioneel, maar werkt met veerstalen tand die de oneffenheid in de bodem volgt.
De Carre wiedeg reed voor het eerst in Nederland
“Harder rijden betekent meer grondverzet”
Na de uitleg per machine liet Delphy-adviseur Den Herder de diverse zaaimachines iedere keer een klein stukje over het perceel rijden met na iedere ronde een andere afstellingen: “We zijn begonnen met een rijsnelheid van drie kilometer per uur. We hebben vervolgens gezien dat wanneer je met dezelfde onderdruk harder gaat rijden dat er hele rijen met grond worden ondergegooid. Door de tand iets hoger ‘te steken’ (wellicht in combinatie met extra druk) blijft het gewas staan en wordt er toch nog genoeg grond verzet”, luidde zijn conclusie.
“Individuele tandvering zorgt voor constante druk”
Het voordeel van het plaatsen in de zogeheten ‘graafpositie’ is dat de combinatie zich minder optrekt, waardoor er een egalere bestrijding plaatsvindt. “De laatste afstelling waarbij het onkruid met iets meer onderdruk en een scherpere instelling plaatsvond, toont direct een beter beeld. Het is daarbij wel belangrijk dat de eg een individuele veer heeft om over het gehele perceel constante druk uit te kunnen oefenen, want alleen dan behaal je optimaal resultaat.”
Delphy-adviseur Christoffel den Herder adviseert telers om de onkruidbestrijding in de komende weken regelmatig te herhalen
Herhaalbewerkingen
Den Herder adviseerde de aanwezige telers om de onkruidbestrijding in de komende weken regelmatig te herhalen: “Op deze Noord-Groningse gronden zou ik zelfs nog een omgekeerde bewerking uitvoeren voor een optimaal resultaat. Maar in zijn algemeen moet je bij de bestrijding van bijvoorbeeld melderskruid er rekening mee houden dat onkruid zich snel herstelt. De strategie die ik zou hanteren is om elke drie tot vier dagen te gaan rijden. Zeker bij diepgezaaide (graan)gewassen, waar je in deze periode (mei/juni) gemakkelijk meerdere keren overheen kunt zonder het gewas te beschadigen.”