Nederlandse akkerbouwers hebben dit voorjaar voor het eerst in jaren aanzienlijke schade in de suikerbietenteelt omdat insecten grotendeels jonge kiemplanten opvreten. De reden is dat akkerbouwers gedwongen zijn onbeschermd zaad te gebruiken vanwege het Europese verbod op neonicotinoïden dat met steun van de Nederlandse overheid is afgekondigd. LTO Akkerbouw, NAJK, NAV en Royal Cosun hebben een brief gestuurd aan minister Schouten.
Redden wat er te redden valt
Een grote groep bietentelers probeert met inzet van insecticiden te redden wat er te redden valt. Soms moet er zelfs overgegaan worden tot overzaai. Dit is zuur omdat bietenzaad duur is en het zaaien een tijdrovend werk. De sectororganisaties vinden de situatie zo alarmerend dat ze met minister Schouten in gesprek willen. “Het stuit ons als akkerbouwers tegen de borst dat dit Europese verbod leidt tot een toename van de inzet van insecticiden in de bietenteelt. Daar is het milieu niet bij gebaat, daar zijn de bijen niet bij gebaat en daar is de bietenteler niet bij gebaat”, schrijven zij de minister. Tevens is zij uitgenodigd om de situatie met eigen ogen te komen aanschouwen. Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw: “Wij willen met de minister in gesprek gaan om voor zowel het groeiseizoen van 2020 als de toekomst tot oplossingen te komen die de principes van geïntegreerde gewasbescherming geen geweld aan doen. We onderschrijven de gewasbeschermingsvisie van de minister. Onze Actieplan Plantgezondheid sluit daarbij aan waarbij we streven naar terugdringing van het middelengebruik. Slim gebruik van middelen, zoals in zaadcoating, hoort daar zeker in thuis.”
Beschermt het zaadje
Tot vorig jaar konden akkerbouwers werken met gecoat bietenzaad. Dit betekent dat elk zaadje voorzien is van een heel dun laagje met een minimale hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel met daarin een neonicotinoïde als werkzame stof. Deze coating beschermt het zaadje en later de kiem tegen vraat van (bodem)insecten. Nu zien de bietentelers zich genoodzaakt om veel zwaardere gewasbeschermingsmiddelen (insecticiden) in te zetten om hun bietenplantjes te kunnen redden. Dit zijn gewasbeschermingsmiddelen die zij in jaren niet hebben hoeven te gebruiken dankzij de coating.
Neonicotinoïden werden verboden omdat ze een schadelijk effect zouden hebben op bijen. Echter, suikerbieten is geen bloeiend gewas en trekt om die reden geen bijen aan. Toch is het in deze teelt verboden als zaadcoating met alle gevolgen van dien.
Bron: LTO Nederland