Het zorgt voor een dèjá vu-gevoel bij veel akkerbouwers: de haspel om te beregenen is op diverse plekken alweer volop in bedrijf. De droogte treft ook de plantuientelers in Zeeland. De Groot en Slot meldde deze week dat de stand van plantuien goed is, maar een rondje door de polders leert Jan Franje van Franje Onions dat het gewas het toch best moeilijk heeft: “Het is gewoon te droog en hier en daar zie ik al wat tekening van droogte- en kou problemen op de diverse uienpercelen.”
Bij Franje hebben ze dit jaar drie soorten plantuien in de grond zitten: Troy, Jagro en Red Baron. De uien zijn vroeger geplant dan vorig jaar en doen het op zich goed tot nu toe, maar ook Franje heeft de haspel draaien omdat alle uienrassen nou eenmaal moeite hebben met kou en droogte: “Ja, daar gaan we weer”, zegt de Zeeuw met een klein zuchtje. “Het is voor ons al de tweede keer en er zijn percelen bij waar het niet of nauwelijks nog op geregend heeft. We hebben besloten om het hier gewoon te doen, maar het is natuurlijk wel een kostbare bezigheid.”
“Kosten lopen flink op”
Het familie in Krabbendijke is gespecialiseerd in het kopen, verkopen, sorteren, opslaan en verpakken van uien. De Zeeuwse telers waarmee samengewerkt wordt, hebben bijna allemaal te maken zout water en dat maakt de beslissing nog lastiger: “Voor individuele telers is het haast niet meer te betalen, zeker op plaatsen waar ze niet kunnen beregenen. Wij zijn daar nu zelf water aan het verrijden en dan lopen de kosten toch flink op: zelfs richting de vijf- á zeshonderd per hectare per keer. Of dat allemaal uit kan kunnen we pas aan het eind van de rit zeggen. Als we gaan verkopen zal blijken of die constante aanvoer van water ons wat gaat opbrengen.”
Beregenen van Jagro plantuien nabij de A58 in Rilland
Tegenvallende opbrengsten
Om de teelt voorspoediger te laten verlopen, is warmte en neerslag nodig, weet ook Franje: “Als het zo blijft dan gaan de kilo’s tegenvallen, want het is gewoon zo droog en te koud dat het gewas maar moeilijk groeit als het blijft zoals het nu is.”
“Telers gaan vroeger rooien”
Franje voorziet vooral problemen als de markt straks gaat vragen en de uien er nog niet klaar voor zijn. “Dan zullen telers besluiten om te vroeg te gaan rooien, vanwege die toenemende vraag. Vorig jaar hebben we later geplant, maar toen hadden we veel vroeger hogere temperaturen.”
Vooruitzichten
Jan runt het bedrijf met zijn broer André en beiden blijven positief over de kansen voor de plantuien dit seizoen. Ook al laten de vooruitzichten voor de komende twee weken vooralsnog geen verbetering zien, maar daardoor laat een echte Zeeuw zich niet uit het veld slaan: “Het kan in deze periode van het jaar natuurlijk snel warmer worden. Het seizoen is nog lang, de natuur kan zich snel herstellen. Er kan nog een hoop gebeuren, maar er moet nog veel gebeuren om de opbrengsten dit seizoen alsnog hoog uit te laten vallen.”