Van oudsher is het een gemengd bedrijf met momenteel ruim 300 hectare akkerbouwgrond. Maar daar is het niet bij gebleven. “In 1960”, zo vertelt mede-eigenaar Gerard Bongers, “is mijn vader met twee broers een loon- en grondverzetbedrijf begonnen.” Inmiddels is de onderneming flink gegroeid en zijn ze actief in de akkerbouw, maar ook in de grond-, weg- en waterbouw.
Volgens Bongers hebben ze op het akkerbouwbedrijf te maken met hele bonte grond. Daarom koos hij er dit seizoen voor om met plaatsspecifiek spuiten aan de slag te gaan. “Door bodemherbiciden variabel in te zetten, voorkomen we gewasreactie en plantwegval op lichtere grond, met name in de zaaiuien.” In overleg met zijn teeltadviseur, Dick van den Bogert van Adagro, koos hij voor het TT+ concept van Van Iperen.
Dick: “Wij werken al langer met het TT+-concept en hebben daar hele goede ervaringen mee. Niet alleen op het terrein van plaatsspecifiek spuiten, maar ook met variabel poten en bemesten.”
Potentie
Van Iperen maakt op basis van openbare data, zoals satellietopnamen en hoogtekaarten de zogenaamde potentiekaart. Daarop zijn duidelijk de verschillen te zien tussen hoog potentiële en laag potentiële delen in de percelen. Op basis van die kaart worden de zogenaamde taakkaarten gemaakt. Dick: “In het verleden probeerden we door extra bemesting de lichtere grond meer te laten renderen. Maar in de praktijk levert dat heel weinig op. Bij precisielandbouw doen we het precies andersom. Op de lichtere grond planten of zaaien we ruimer en brengen we minder meststoffen op. Op de hoog potentiele delen staat alles dichter bij elkaar en bemesten we extra. Dat geeft veel meer rendement.”
Bongers: “Bij het plaatsspecifiek spuiten worden er minder middelen gebruikt op de lichte grond. Dat zorgt ervoor dat je een veel hoger rendement uit je bespuitingen haalt en dus het milieu minder belast.” Volgens Bongers wordt het in de toekomst nog belangrijker om maatschappelijk verantwoord te werken. “We moeten er als sector alles aan doen om dat bij te stellen door te laten zien dat we bewust met het milieu omgaan. Je spuit alleen daar waar het moet en je doet niets meer dubbel. Met GPS en de taakkaart uit het TT+-concept spuit je ten opzichte van traditionele systemen veel nauwkeuriger.
Groei maximaliseren
Hoewel het om het eerste seizoen gaat, zijn Bongers en zijn adviseur al wel tevreden over de resultaten van het variabel spuiten. “We zien dat de uien overal heel goed opkomen. Met deze aanpak maximaliseren we de groei en daar zijn we uiteraard content mee.”
Bogert is blij met Van Iperen. “Het is een groot bedrijf waardoor ze dit soort dingen kunnen ontwikkelen. Daar maken wij dankbaar gebruik van. Het TT+-concept heeft een lage instapdrempel, vraagt weinig investeringen en is zeer gebruiksvriendelijk en door iedereen te gebruiken.”
Adagro maakt de taakkaarten, Bongers voert het uit. Bongers overweegt om in de nabije toekomst een pootmachine te kopen waarmee hij de aardappels variabel kan poten. Dick: “Dat levert echt een hoger rendement op. We hebben vorig jaar bij andere klanten de oogst bemonsterd. Daar was sprake van 10 tot 15% hogere opbrengst!”
Het TT+-concept
Het TT+-concept is een totaalconcept voor precisieteelt. Het concept omvat vijf stappen met als einddoel maximalisatie van het teeltrendement. Teeltbeslissingen worden afgestemd op de plaatsspecifieke variatie in bodem en gewasgroei.
Bron: Van Iperen