De NEPG, North Western European Potato Growers, schat in dat de aardappeloogst van 2019 tussen de 27,0 en 27,3 miljoen ton uit komt voor de 5 grootste aardappellanden.
Dit is 3% meer dan het vijfjarig gemiddelde en 12% meer dan vorig jaar. In dit stadium zijn de schattingen hoofdzakelijk gebaseerd op proefrooiingen. NEPG benadrukt dat het om een voorlopige schatting gaat.
Meer aardappelen gepoot
Het is dit jaar niet de opbrengst, maar het toegenomen areaal dat voor de stijging zorgt. Dit jaar zijn er in alle landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, meer aardappelen gepoot dan in 2018. In Frankrijk bedraagt de groei van het areaal zelfs 14% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In de 5 landen word de gemiddelde opbrengst geschat op 44,7 ton per hectare, het 5-jarig gemiddelde bedraagt 47,1 ton per hectare. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde opbrengst door de droogte 40,9 ton per hectare.
Grote lokale verschillen
In België zijn de mogelijkheden voor beregening beperkt en worden de laagste opbrengsten geschat. In Frankrijk, België en grote delen van Duitsland zijn de gewassen bijna volledig afgestorven, waardoor er haast geen groeipotentie meer is voor de komende weken. De opbrengst stabiliseert. In Nederland, het Verenigd Koninkrijk, en sommige delen van Duitsland zijn er nog groenen percelen te vinden, maar ook hier zijn de verschillen groot. In het Verenigd Koninkrijk is de oogst over het algemeen later en daarom zijn de opbrengsten geschat op het 5-jaarsgemiddelde. Ook de opbrengst van zetmeelaardappelen is lager dit jaar.
De Markt
Deze oogstverwachtingen van NEPG zien we nog niet terug in de prijs van aardappelen. NEPG verwacht dat de prijs in de komende weken zou kunnen stijgen. De vraag naar aardappelen was aan het begin van de zomer bij de verwerkende bedrijven groter dan vorig jaar. Dit jaar werd ook gestart met lege schuren en de start was iets vroeger dan normaal. Daarbij blijft de capaciteit bij de verwerkende bedrijven bovendien toenemen. De vroege aardappelen uit Frankrijk, Duitsland en België kwamen vrijwel tegelijk op de markt en dat ging ten koste van de prijs.
De Oost-Europese landen berichten over veel lagere aardappeloogsten. Op basis van verzamelde data van het satellietprogramma MARS van de Europese Unie wordt rekening gehouden met een 5 tot 10% lagere oogst in Polen en verschillende ander Oost-Europese landen in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde. Er vindt al veel aardappelexport plaats naar Polen en Roemenië. MARS rapporteerde voor de Europese Unie 3,1% lagere opbrengsten in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde.
Bron: NPEG