Op donderdag 26 september as. om 9.30u organiseert Marten Dijkstra van VOF de Skâns samen met Living Lab Fryslân een bijeenkomst op zijn boerderij in Aldeboarn waarin hij de resultaten van zijn onderzoek n.a.v. Nuffield Scholarship presenteert. Boer Marten heeft scenario’s uitgewerkt hoe het verdienmodel weer ten gunste kan keren voor de boer.
‘Met alle uitdagingen die op de boerensector afkomen kunnen de onderzoeksresultaten van mijn Nuffield Farming Scholarship een bijdrage leveren aan het toekomstbestendig maken van het boerenbedrijf’ geeft Marten aan. Op basis van het onderzoek dat hij heeft uitgevoerd, is deze biologische boer overtuigd van het belang van meer diversificatie op het boerenbedrijf, dit kan zowel in de breedte als in de diepte plaatsvinden.
Link met Living Lab Fryslân – natuurinclusieve landbouw:
Programmaleider Theun Vellinga vertelt: ‘Boeren melden zich steeds vaker bij ons met de vraag wat zij precies kunnen gaan doen op hun bedrijf. Weer meer samen optrekken met de natuur spreekt hen aan. Keer op keer is daarbij de uitdaging: hoe kunnen we hiermee een goede boterham verdienen en ons bedrijf gezond achterlaten voor de generatie na ons. Marten Dijkstra komt deze ochtend met concrete oplossingen voor een gezond verdienmodel. Deze initiatieven uit het veld juichen wij van harte toe en de kennis delen we graag met andere boeren uit de regio!’
Hoe ziet het programma van de ochtend eruit?
9:30 Inleiding; Marten Dijkstra stelt zich voor en legt uit wat een Nuffield Farming Scholarship precies is.
9:40 Projectadviseur Anne Jansma presenteert de laatste ontwikkelingen bij Living Lab Fryslân Natuurinclusieve landbouw.
9.50 Presentatie onderzoeksresultaten
10.00 Vragen & Antwoorden
10.15 Uiteengaan in 3 groepen
- Groep 1. Hoe kijken jullie tegen diversificatie aan, wat is er nodig en wat zijn de valkuilen?
- Groep 2. Hoe creëren wij (op een makkelijke manier) een rechtstreekse relatie met onze consument?
- Groep 3. Kansen en bedreigingen voor het Hooimelk-model
10:45 Presentatie uitkomst van de verschillende groepen met ruimte voor dialoog. Al naar gelang de behoefte van de aanwezigen wordt een vervolgsessie georganiseerd hoe vorm gegeven kan worden aan de opgedane inzichten.
11: 00 Eindconclusie en afsluiting (ruimte om nat bij te praten)
Voor wie?
Alle agrariërs die open staan voor diversificatie zijn van harte welkom!
Bron: Livinglabfryslan