De teelt van groenbemesters is de laatste jaren enorm geëvolueerd. Was het eerst een dingetje voor erbij, inmiddels zien de meeste akkerbouwers het als een volwaardige teelt.
De doelen om een groenbemester te telen lopen vaak enorm uiteen. Waar de één het gebruikt om organische stof aan de bodem toe te voegen, gebruikt de ander het voor bestrijding van aaltjes of het vergroten van de biodiversiteit. En juist die variëteit maakt het lastig om de juiste groenbemester te kiezen.
Groenbemesting is een verzamelwoord voor het telen van groenbemester soorten of -mengsels om deze vervolgens onder te ploegen of te ‘mulchen’. Er zijn duidelijke verschillen in de ideale zaaiperiode per groenbemestersoort of -mengsel. Zo wordt boekweit over het algemeen in het voorjaar gezaaid, blauwe lupine moet voor eind juli in de grond zitten en Japanse haver kan nog tot eind september worden ingezaaid.
“Op perceelniveau kijken wat nodig is”
Thomas van Tetering is Productmanager bij zaadveredelaar DLF dat met het assortiment groenbemesters met het merk Vital Complex een belangrijke plaats inneemt bij de levering van het juiste mengsel. Van Tetering merkt dat veel telers nog steeds worstelen met het maken van de juiste keuze. “Het belangrijkste is om vast te stellen welke problemen er op perceelniveau zijn en de juiste groenbemester daar op af te stemmen. Daarnaast moet het ook in het bouwplan passen. Bedenk daarom goed; wat heeft mijn bodem nodig en wat wordt de hoofdteelt volgend jaar? Bij structuurschade past een heel ander soort groenbemester dan bij een perceel waar het organische stofgehalte op peil gebracht dient te worden. Verkeerde keuzes kunnen namelijk averechts werken op de vervolgteelt. Begin daarom altijd met een bodemmonster alvorens je groenbemesters gaat inzaaien.”
Complexe groenbemesters
Van Tetering constateerde in de praktijkproeven die DLF heeft verricht dat bij complexe groenbemestermengsels bepaalde plantparasitaire aaltjes juist gestimuleerd worden: “Wij hebben gezien dat een complex mengsel met waardplanten ervoor zorgt dat er een vermeerdering van het aantal schadelijke aaltjes in de bodem optreedt. Een andere conclusie was dat de enkelvoudige teelt van een Multiresistente Bladrammenas, zoals Anaconda, veel meer organische stof oplevert en minder risico’s met zich meebrengt. Het is dan ook enorm belangrijk eerst goed vast te stellen welke problemen er op perceelniveau zijn om het teeltdoel van de groenbemester af te stemmen op de uiteindelijke keuze.”
“Exact weten wat er in de bodem gebeurt”
Hendrik Nagelhoud, eveneens van DLF, vult zijn collega aan: “Wij hebben als DLF zijnde ook wel mengsels in het assortiment die zes of zelfs zeven groenbemester soorten bevatten, maar we zijn wel erg kritisch in het adviseren hiervan. Wij adviseren complexe mengsels eigenlijk alleen aan telers die geen bodemproblemen hebben, exact weten wat er in de bodem gebeurt of die groenbemesters puur inzetten voor meer biodiversiteit”, zo pleit ook hij voor een goede bodemanalyse.
Een goede bodemanalyse is belangrijk”, zoals ook hier door DLF wordt getoond tijdens de open dag van Proeftuin Zwaagdijk
Nut en noodzaak
Toch is het gebruik van meervoudige (complexe) mengsels heel populair omdat daarmee de bodemweerbaarheid verhoogd wordt. Nagelhoud: “Op zich klopt dat, omdat je veel organische stof toevoegt en de biodiversiteit stimuleert. Hij enige wat wij zeggen is dat de akkerbouwers door het commerciële verhaal van de meervoudige complexe mengsels heen moeten durven kijken en zich af moeten vragen of het wel klopt wat er gezegd en geschreven wordt. Wij keuren het gebruik van complexe mengsels niet af, zeker niet. Maar wees wel zeer kritisch over het nut, de noodzaak en de risico’s op vermeerdering van negatief bodemleven.”
“Focus houden op organische stof”
De boodschap en eindconclusie vanuit DLF luidt dan ook: “Kies voor een groenbemester die zorgt voor een verhoogd organische stofgehalte.” En daar heb je volgens Nagelhoud en Van Tetering geen complex mengsel voor nodig: “De noodzaak voor een mengsel is er alleen vanuit de regelgeving, maar vanuit de bodem is die noodzaak er niet direct en is een enkelvoudige groenbemester meestal de beste keuze. Uiteraard is het wel aan te raden om van jaar tot jaar te variëren in het soort, want ook dat zorgt voor meer biodiversiteit.”
Meer informatie over groenbemestingskeuzes?
DLF – Seeds & Science
Website: www.dlf.nl
E-mail: Hendrik.nagelhoud@dlf.nl of thomas.vantetering@dlf.nl
Tel.nr.: 0113 – 347 911
Auteur: Richard Bender