Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen weekend doorvergaderd. Op tafel ligt een Brits voorstel om Noord-Ierland voorlopig in de Europese douane-unie te houden, maar niet helemaal.
Besluitvorming moet vóór 31 oktober plaatsvinden, en niet pas later. Dat is een no-go voor Brussel. Het Britse voorstel is een balanseer-act om zowel de Ierse republiek, juristen in Brussel en voldoende Brexiteers in Londen over de streep te trekken. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier ‘duivels ingewikkeld’. Iedereen lijkt gemotiveerd om de Brexit-ellende achter ons te laten en dan samen weer naar de toekomst te kijken. Politiek is de wil er. De sfeer is ook verbeterd sinds vorige week, toen Varadkar en Johnson elkaar spraken. Niemand wil de schuld krijgen als het mis gaat. Maar kan het gegoochel met Noord-Ierland ook technisch-juridisch? In deze Brexit-update de agenda voor de komende dagen/weken
Europese Raad 17 en 18 oktober
De Europese Raad van regeringsleiders heeft veel op zijn bordje liggen. Dus hoe minder tijd nodig is voor Brexit, hoe beter. Er moet namelijk dringend gesproken worden over het meerjarenbudget van de Europese Unie (2021-2027), de relatie met Turkije, Amerikaanse handelssancties en noem maar op. Voor een soepel verloop moet er op woensdag 16 oktober een tekst liggen, waar de ambassadeurs van de EU-lidstaten dan over kunnen vergaderen.
Britse Lagerhuis 19 oktober
Het Britse Lagerhuis vergadert op zaterdag 19 oktober. Dit is de eerste keer sinds 1984 (Falkland-oorlog) dat de Commons op zaterdag vergaderen. Het idee is dat Boris Johnson dan laat stemmen over het akkoord met de Europese Unie. Er moet dan natuurlijk wel een akkoord zijn.
Als er op 19 oktober geen akkoord is, moet Johnson aan Brussel om een nieuw uitstel van de Brexit vragen. Hij zegt dat niet te willen, maar is het wettelijk verplicht.
Brexit 31 oktober
Op 31 oktober middernacht zou de lang-verwachte Brexit moeten plaatsvinden. Tenzij er uitstel komt, natuurlijk. Brexit kan plaatsvinden met een “Terugtrekkingsakkoord”. In dat geval is er voorlopig niets aan de hand: het VK is niet langer lid van de EU, maar de handel tussen het VK en de EU kan voorlopig ongehinderd door gaan. We zitten dan namelijk in de overgangsperiode tot eind 2020, en mogelijk zelfs tot eind 2022. Tijdens deze periode wordt er onderhandeld over de toekomstige handelsrelatie. LTO en, in Brussel, COPA-COGECA, zetten in op vrijhandel tussen VK en EU, zonder inspecties en zonder tarieven. Tijdens de overgangsperiode zou dat in ieder geval het geval zijn.
Een kort, technisch uitstel is ook nog mogelijk, omdat de tijd te kort schiet om alle technische details uit te werken. Het maakt voor ondernemers niet uit: zowel in geval van een akkoord als van een uitstel gaat de handel met het VK vooralsnog ongehinderd door.
Britse verkiezingen in november/december/januari
Verkiezingen in het VK hangen boven de markt. Vrijwel iedereen gaat er van uit dat die er komen, de vraag is wanneer. Boris Johnson wil die verkiezingen in gaan met ‘Brexit done’ op zijn conto. Dit is iets dat de Britse oppositie zal willen vermijden. Aan het eind van deze week weten we hopelijk meer.
Bron: LTO Nederland