Misschien is het wel de grootste zelfrijdende uienrooier te wereld, veronderstelt Marco van Beem. Loon- en akkerbouwbedrijf Van Beem Agro in Zeewolde bouwde een Agrifac ZA 215 EH-bietenrooier om voor meer capaciteit en wendbaarheid op de kopakker. “Nu kunnen we drie bedden van 2,25 meter in één werkgang rooien.”
De behoefte aan meer capaciteit wakkerde bij Van Beem Agro het gevoel aan om een eigen machine te ontwikkelen. ,,Drie uienrooiers, betekent drie trekkers en drie chauffeurs. Dat moet toch makkelijker en sneller kunnen?”, blikt eigenaar Marco van Beem zo’n tien jaar terug, “Een dergelijke grote machine voor de uien bestaat niet. Of je krijgt een hele grote trekker, maar dan knelt het met de wendbaarheid op de kopakkers.”
Machine met goed vermogen
Het landbouwbedrijf zocht dus naar een machine met een goed vermogen en een goede olie-opbrengst. Samen met Andela Techniek&Innovatie uit Nagele werd het plan ontwikkeld om een Agrifac bietenrooier te ontmantelen en om te bouwen. In de werkplaats van Van Beem in Zeewolde is de machine verder ontwikkeld. “Er zitten rooielementen van Keulmac in.” De bietenrooier is voor- en achtergestuurd. De stuuruitslag is dusdanig verruimd dat de complete machine, met een transportbreedte van 3,25 meter, een draaicirkel van 9 meter heeft. Het motorvermogen is 360 pk. ,,De omstandigheden bij het uienrooien zijn over het algemeen zwaar. Op bepaalde momenten ligt de motor wel krom, maar uiteindelijk draait die zonder veel problemen.”
Uienoogst met warmere temperaturen en stof
Het eerste jaar was volgens Marco van Beem ‘aanpoten’. “We hebben de machine ook even laten staan totdat het droog was, maar dan loop je eigenlijk alweer een jaar achter op de ontwikkeling. Een bietenrooier heeft altijd onder koelere omstandigheden zonder stof gedraaid. Dat is natuurlijk totaal anders dan de uienoogst met warmere temperaturen en stof. Ook met koeling loopt je dan tegen van alles aan. Dat pas je aan, maar kan je pas een jaar later weer testen. Het heeft in ieder geval vijf jaar geduurd, nu hebben we ‘m redelijk uitontwikkeld.”
Met de capaciteit om drie bedden van 2,25 meter in één werkgang lukt het Van Beem om 1,5 hectare per uur te rooien. “Met perfecte omstandigheden is het ons gelukt een keer gelukt om 22 hectare op een dag te rooien. Gemiddeld is dat ongeveer vijftien tot twintig hectare.”
Met de capaciteit om drie bedden van 2,25 meter in één werkgang te rooien lukt het Van Beem om 1,5 hectare per uur te rooien.
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit DeLoonwerker.nl. Bent u geinteresseerd in meer soortgelijke artikelen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Auteur: Martin de Vries
Foto's: Van Beem Agro & Andela