Neerslag, droogte, warmte en kou. Ieder teeltjaar heeft elke teler hiermee te maken. Extreme jaren of teeltjaren uit het boekje, er zal in de akkerbouw altijd aandacht blijven voor het klimaat. Er zijn diverse oplossingen, hulpmiddelen om ook bij de open teelten de gewasgroei enigszins te reguleren.
Eén daarvan is druppelirrigatie, een methode die de laatste tijd veel aandacht krijgt en een duidelijke opmars doormaakt. Samen met André van Spengen van Broere Beregening kijken we terug op de ontwikkelingen in de irrigatiemarkt.
Afgelopen jaar laat zich het beste kenmerken als een jaar waarin men uitvoerig heeft gereageerd op het droge teeltjaar. Met andere woorden: er zijn veel telers begonnen met irrigatie of hebben het areaal uitgebreid. Van Spengen: “We zien dat er bij bestaande klanten een schaalvergroting is en dat betekent dat akkerbouwbedrijven die voorheen alleen nog proefveldjes hadden nu hele percelen of minimaal een aantal hectare hebben aangelegd, om zodoende de waterhuishouding het jaar rond op peil te kunnen houden. Met name bij telers die aardappelen (pootgoed en consumptie), uien-, pioenrozen- en lelies telen, zien we een sterke groei.”
Steeds minder water
Naast de weersomstandigheden liggen er ook teelttechnische en -praktische redenen ten grondslag aan de groei. “Er is gewoon steeds minder water beschikbaar en dat betekent dat telers beter moeten omgaan met hetgeen nog wel beschikbaar is. Druppelirrigatie zorgt ervoor dat er gedurende het groeiseizoen meer en eerder gestuurd kan worden op de waterbehoefte van de plant. Telers zien zelf ook steeds meer in dat tijdige watertoevoer zorgt voor minder stress in het gewas, omdat de plant altijd voldoende vocht tot zijn beschikking heeft.”
“Praktischer en beter voor gewas”
Het nadeel van drip is dat er aan het begin en het einde van een teeltjaar meer arbeid verricht moet worden met het aanbrengen en verwijderen van de dripslangen, maar daar staat tegenover dat het systeem in het seizoen zelf bijna geen tijd kost. Van Spengen: “In tegenstelling tot een haspel hoeft de teler er niet elke nacht uit om de haspel te verzetten. Het is dus goed voor het gewas en het is een stuk praktischer”, zo luidt zijn conclusie.
Opbrengsten
Zoals bij elke investering is de hamvraag: ‘wat levert het mij op’ ook de meest gestelde vraag als het draait om beregenen door middel van dripslangen. Van Spengen ziet een duidelijke overeenkomst tussen goed watermanagement en tonnages. “Als het gaat om een stukje return of investment, dan kunnen we nu al vaststellen dat telers die gebruikmaken van drip meeropbrengsten realiseren ten opzichte van andere beregeningssystemen. Voor dit jaar zijn alle cijfers nog niet binnen, maar ook dit seizoen zijn de opbrengsten weer stelselmatig hoger.”
“Ook geschikt voor meststoffen”
Afgelopen jaar zijn de eerste grote proefobjecten met het geven van meststoffen via drip-irrigatie uitgevoerd. Ook daar zijn de eerste geluiden zeer positief. “Doordat je veel gerichter meststoffen kan toedienen kunnen telers er voordeel uit halen. Er is voor deze toepassing dan ook steeds meer interesse vanuit de akkerbouwers. Wel zeggen we dan altijd: doe eerst wat ervaring op met druppelen voordat je deze stap zet. Want de techniek is weliswaar exact hetzelfde, maar de werkwijze is totaal anders.”
Het aantal proeven in 2020 zal dan ook (fors) worden uitgebreid, waarbij zelfs grootschalige praktijkproeven (meer dan twintig hectare per proeflocatie) in uien en aardappelen op de rol staan. “Hieruit zal belangrijke data komen die de effecten van mesttoediening via drip nog duidelijker in kaart gaat brengen”, zo verwacht Van Spengen.
Tussenslangen
Ondertussen zitten ze bij Broere Beregening zelf ook niet stil. Het bestaande assortiment wordt nog verder geoptimaliseerd. “We zijn bezig om de connectoren te verbeteren: we zijn aan het kijken of die van de druppelslang afgehaald kunnen worden en direct op de verdeelleiding aan te sluiten zijn. Ook zijn we aan het onderzoeken of het werken met een tussenslang gunstig zou kunnen zijn. Daarmee kan op diverse vlakken winst worden behaald. Ten eerste omdat er meer rek in de slang komt, waardoor losschieten nog minder snel zal plaatsvinden en op plekken waar de slang net boven de grond komt blijft het droger en zo zal er ook minder wild- en vogelschade plaatsvinden.”
Draadloze controller
Het is dus vooral het optimaliseren van het huidige assortiment, maar Broere komt binnenkort ook met een nieuwtje op de markt: een draadloze controller. “We hebben nu een optie om de aansturing via het LoRaWan-netwerk draadloos te doen. Met één controller kunnen we straks meerdere pompen en hoofdleidingen aansturen. Bedrijven die meerdere percelen rondom het hoofdbedrijf hebben liggen, kunnen met één centrale controller worden aangestuurd. Door het te combineren met vochtsensoren in het veld is het straks nog gemakkelijker om het vochtgehalte op peil te houden.”
Meer informatie?
Broere Beregening BV
Tel.: 0182 – 394 496
Website: www.broereberegening.nl
E-mail: Info@broereberegening.nl
Auteur: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels