Algemeen directeur Siem Beers van Broer B.V.: “Al bij al was dit een enorm geslaagde dag”
Om de vijftigjarige samenwerking tussen Bejo en De Groot en Slot te vieren is er afgelopen week in de Noordoostpolder een uiensymposium en excursiedag georganiseerd. Deelnemers bezochten daar diverse bedrijven en verzamelden zich bij Broer B.V. – een gezamenlijke dochter van Bejo en De Groot en Slot. Ook Broer heeft wat te vieren, dat bedrijf bestaat dit jaar namelijk zeventig jaar. Het event kreeg de naam ‘Quality inside Onion Symposium’ en kon rekenen op veel belangstelling uit binnen- en buiteland.
Telers van uien, wortels en aardappelen verzamelden zich vrijdagochtend in alle vroegte bij Broer B.V. in Creil om vervolgens een volgepakt en interessant programma door de Noordoostpolder af te werken. Na het symposium van donderdag waarin kwaliteit in teelt en bewaring samen met de export van uien centraal stonden was het tijd om de resultaten van de uienveredeling, -verwerking en -bewaring in de praktijk te zien. Vele innovaties uit de sector passeerden de revue tijdens het bedrijfsbezoek aan Waterman Onions in Emmeloord. Waterman droogt, verpakt en exporteert jaarlijks ruim 1,2 ton aan uien voor de detailhandel, groothandel, inpakbedrijven en schillerijen over de hele wereld.
Akkerbouwbedrijf De Zeeuw
Het tweede uitstapje betrof een bedrijfsbezoek aan akkerbouwbedrijf Gebr. De Zeeuw. Op verschillende locaties rondom Nagele, Tollebeek en Emmeloord werd uitleg gegeven over de teeltstrategie op de Flevolandse gronden, waar De Zeeuw circa vijfhonderd hectare aan uien en aardappelen in bewerking heeft. Dit inspirerende bezoek werd gevolgd door een uitgebreide lunch.
Bewaarspecialist Tolsma Grisnich verzorgde een rondleiding voor de groepen belangstellenden
Bewaarspecialist Tolsma
De bedrijfsbezoeken werden vanwege de overweldigende belangstelling in diverse groepen afgelegd. Zo was er een groep met voornamelijk Russen en Fransen, een groep Engelsen, Duitsers en zelfs een enkeling uit Nieuw-Zeeland. Uiteraard waren er ook groepen die voornamelijk bestonden uit Nederlandse akkerbouwers. De excursiedag werd voor die Nederlandse groep afgesloten bij bewaarspecialist Tolsma. Paul den Engelsen (bewaarspecialist Tolsma) gaf een plenaire uitleg over het assortiment en de visie van Tolsma, om vervolgens samen met enkele collega’s een rondleiding te verzorgen.
Ervaringen uitwisselen
Namens De Groot en Slot werd die groep begeleid door accountmanager Wendy Hilhorst, die zelf lange tijd werkzaam was voor Tolsma. “De reacties op beide dagen zijn enorm positief, ook is er een mooie interactie tussen de boeren onderling bij het symposium. Op de excursiedag zagen we diezelfde interactie met de ondernemers die we bezochten. Ook in de bus zoeken mensen elkaar op en telers wisselen ervaringen met elkaar uit die heel waardevol zijn. Ook voor ons als De Groot en Slot zijn dit soort contacten enorm belangrijk. Waar we normaal maximaal zeven akkerbouwers kunnen spreken, hebben wij op dit soort dagen contact met een veelvoud daarvan.”
“Kwaliteit uien dit jaar lager”
De feestelijke dagen worden georganiseerd op een moment dat er op diverse plekken in ons land nog geoogst moet worden. Een zorgelijke zaak, aangezien we al medio november leven. Hilhorst: “Ook enkele van onze klanten in de Haarlemmermeer hebben nog uien op het land staan. Dat wordt een steeds lastiger verhaal. Ook hier in de Noordoostpolder hebben we telers gezien die nog steeds druk zijn met wortels en aardappelen oogsten. Alles is later dan normaal, dat merken wij bij De Groot en Slot ook. De kwaliteit van producten die na een natte periode laat worden geoogst, wordt er vaak niet beter op. Onze productie-uien zijn gelukkig wel allemaal op tijd geoogst en worden keurig uitgeplant in Frankrijk en Spanje.”
Geslaagde dag
Na alle indrukken en verhalen bij Waterman, De Zeeuw en Tolsma verzamelden alle bussen met telers zich weer bij Broer B.V. in Creil. Algemeen directeur Siem Beers deed zijn uiterste best iedere deelnemer persoonlijk de hand te schudden en maakte met sommige (buitenlandse) gasten afspraken om ook daar langs te gaan voor een bedrijfsbezoek. ”Al bij al een enorm geslaagde dag”, zo concludeert hij na afloop.
“Verbindingen en diverse innovaties”
“We hebben driehonderdvijftig mensen mogen ontvangen en dat was een groot succes. In de uiensector zijn verbindingen (tussen personen) heel belangrijk. Naast het uitbreiden van ons netwerk hebben we ook veel van elkaar geleerd. We hebben over nieuwe ontwikkelingen op de Engelse markt gehoord, waar uien in totaal andere gerechten worden gebruikt dan voorheen. Ook hebben we kennisgemaakt met de vernieuwde Spaanse bosui en natuurlijk worden de diverse marktstrategieën met elkaar doorgenomen.”
Beers: “Naast het uitbreiden van ons netwerk hebben we ook veel van elkaar geleerd”
Positieve marktverwachting
Tijdens het symposium sprak Ernst van der Ende (WUR) over een groeiende wereldbevolking die in 2050 zal bestaan uit tien miljard mensen. Doordat er ook de komende decennia steeds meer monden gevoed moet worden is Beers positief over de toekomst van de ui en de activiteiten van Broer B.V. “De productie van uien zal omhoog moeten, ook in Nederland. Tenminste als dat mogelijk is, want er moeten wel goede gronden zijn om de ui te telen. De problemen rondom stikstof en PFAS maken dat niet gemakkelijk, maar als we daar doorheen kijken, is de markt nog steeds heel positief.”
“Introductie meeldauwresistent ras”
Teelttechnisch verwacht Beers dat ziekteresistentie bij uienrassen en het bestrijden van bodemziektes voor de grootste uitdagingen gaan zorgen. “Wij hebben nu de eerste rassen geïntroduceerd die meeldauwresistent zijn en we zijn al heel ver in de ontwikkeling van rassen die niet gevoelig zijn voor fusarium.” Omdat een nieuw ras niet van de ene op de andere dag klaar is voor marktintroductie moeten bedrijven als Broer altijd ver vooruitkijken. “Veredelen is langetermijndenken. Samen met de visie van veredelaars en het organiseren van dagen zoals deze proberen we altijd vooruit te kijken, rekening houdend met de telers en het klimaat. Als productie- en veredelingsbedrijf moet je daar op inspelen, we hopen dan ook dat dit evenement elke tien jaar terugkeert op de agenda zodat we verbindingen kunnen blijven maken voor het bouwen aan een gezonde toekomst van de (internationale) uiensector.”
Tekst: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels