Foto: v.l.n.r. Dick Pouwels, voorzitter College van Bestuur HAS Hogeschool, Elies Lemkes-Straver, lector Duurzaam Produceren in de agrifoodsector, Jos de Boer, directeur Food Tech Brainport en Cathalijne Dortmans, wethouder Gemeente Helmond
Vandaag bekrachtigden HAS Hogeschool en Food Tech Brainport het partnerschap om samen te werken aan een expertisecentrum voor sustainable food processing. Het lectoraat Duurzaam Produceren in de agrofoodsector van HAS Hogeschool en Food Tech Brainport in Helmond tekenden de samenwerkingsovereenkomst om de komende 4 jaar samen dit expertisecentrum voor het MKB(+) op te zetten. Het expertisecentrum richt zich op het terugdringen van voedselverspilling en zet zich in om bij- en reststromen te benutten door milde conserverings- en scheidingstechnologieën.
HAS Hogeschool en Food Tech Brainport
HAS Hogeschool en Food Tech Brainport hebben veel raakvlakken. Het is van beiden al langer de wens om intensiever samen te werken. “Wij zijn enthousiast dat we nu structureel invulling geven aan onze samenwerking met HAS Hogeschool”, zegt Jos de Boer, directeur Food Tech Brainport. “We werken allebei aan ons voedsel van vandaag én morgen. De student en lector schouder aan schouder met de ondernemer en politicus maken bij ons het verschil op het gebied van gezonde voeding en efficiënte voedselverwerking. Met de kennis vanuit de HAS en de lab-, demo-, en productiefaciliteiten bij Food Tech Brainport kunnen we nog meer toegevoegde waarde leveren aan bedrijven die hun processen willen optimaliseren en de kwaliteit van hun product willen verhogen. Het is mooi om te zien dat we onze krachten verder gaan bundelen.”
Fieldlab
Een belangrijke onderzoekslijn van het HAS-lectoraat Duurzaam Produceren is het verduurzamen van voedselproductieprocessen en draagt daarmee voornamelijk bij aan Sustainable Development Goal 12 (Verantwoorde consumptie en Productie). Hierin gaan het lectoraat en Food Tech Brainport nu samen optrekken. De vorm waarin de beide partijen gaan samenwerken is die van een fieldlab waarin toegepast onderzoek centraal staat. “We richten ons daarbij op langlopende programmalijnen”, zegt Elies Lemkes-Straver, lector Duurzaam Produceren in de agrofoodsector. “Dit vormt de basis voor het expertisecentrum. Studenten spelen een belangrijke rol in het onderzoek: onze ambitie is dat er in het fieldlab jaarlijks 4 stages, 2 projecten en 4 beroepsopdrachten draaien in opdracht van bedrijven. De faciliteiten en infrastructuur in Foodtech Brainport bieden een unieke basis om deze beroepsopdrachten te kunnen uitvoeren.”
Financiële steun
Gemeente Helmond stimuleert de samenwerking tussen HAS Hogeschool en Food Tech Brainport door financieel bij te dragen. De samenwerking past namelijk perfect bij de robuuste triple helix structuur waarmee het economische profiel op het gebied van Food blijvend versterkt wordt. Bovendien draagt de samenwerking in grote mate bij aan maatschappelijke opgaven waar de overheid voor staat op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. “Wij zijn blij met deze stevige verbinding tussen HAS Hogeschool en het bedrijfsleven via FoodTech Brainport en de mogelijkheid die we daarmee krijgen om ook in Helmond dichtbij de bedrijven actief te zijn. Hiermee tonen wij onze betrokkenheid bij de ontwikkelingen breed in Brabant, Limburg en Zeeland”, zegt Dick Pouwels, voorzitter College van Bestuur HAS Hogeschool.