Akkerbouwer Koos Snijder (links) en AMAZONE-vertegenwoordiger Nick Kuijken: “De machine zorgt voor een nog egaler en nauwkeuriger strooibeeld”
AMAZONE maakt al meer dan honderd jaar kunstmeststrooiers. Het eerste type werd in 1917 gebouwd: de Walsenstrooier Michel. Op de Agritechnica van 2013 werd de nieuwe generatie strooiers geïntroduceerd: ZA-TS. In de loop der jaren is de strooier nog op talloze punten verbeterd.
Akkerbouwer Koos Snijder uit het Brabantse Hank heeft er nu bijna een heel seizoen met een nieuwste AMAZONE-strooier opzitten: “De machine zorgt voor een nog egaler en nauwkeuriger strooibeeld dan zijn voorgangers.”
Het is voor Snijder al zijn derde AMAZONE-kunstmeststrooier waarmee hij zijn honderd hectare akkerbouwland van kunstmest voorziet. Dit nieuwe ZA-TS-model heeft 3200 liter inhoud en een unieke diepgetrokken basistrechter, waardoor er geen meststoffen blijven hangen in de trechter. Ook beschikt de strooier over de sectieschakeling, genaamd de DynamicSpread, die Snijder de mogelijkheid biedt in geren tot 128 secties te schakelen.
“Overal dezelfde opbrengst”
Snijder zijn bouwplan bestond dit jaar uit tarwe, aardappelen, cichorei, bieten, sperziebonen en graszaad. En overal kwam hij tot dezelfde conclusie: deze strooier is uiterst precies. “In de tarwe doen wij opbrengstmetingen”, vertelt Snijder. “Daar zie je normaal gesproken terug waar je gegeerd hebt of waar de strooier aan of uit is gezet. Op die plekken ligt dan vaak iets te weinig en op andere plekken juist te veel. Dit kan nadelig zijn voor het gewas, het kan namelijk onder andere zorgen voor een hogere ziektedruk of legering en dat wil je natuurlijk niet. De opbrengstmeting bij de tarwe liet zien dat de opbrengsten over het gehele perceel gelijk zijn. Die bevinding is voor mij de ultieme bevestiging dat deze strooier zijn werk uitermate goed heeft gedaan. Geen strooibanen of opbrengstverschillen daar waar de strooier wordt in- en uitgeschakeld op de kopakker en in geren.”
Kuijken: “Het driehoekig strooibeeld zorgt samen met de variabele positie van de uitstroomopening en de hydraulisch, traploos aangedreven strooischijven voor een subliem strooibeeld”
Basisbemesting
De strooier van Snijder is ook uitgerust met een kantstrooiplaat: “Die gebruiken we bij het aanbrengen van de basisbemesting, voor het strooien van de kant af. De basisbemesting strooien we met een werkbreedte van twintig meter. De andere bemestingen voeren we uit met een werkbreedte van veertig meter en een rijsnelheid van circa tien kilometer per uur. Met een maximale doorstroming van 650 kg/min is de strooier nooit de beperkende factor.”
Bedieningsgemak
Eén van de opvallendste zaken aan deze nieuwe generatie kunstmeststrooiers van AMAZONE is het bedieningsgemak. Via de app kunnen de meest actuele meststof en de werkbreedte specifieke strooierinstellingen worden geraadpleegd, welke vervolgens in de terminal ingevoerd worden. Deze app is te allen tijde voorzien van de meest actuele informatie omtrent bijvoorbeeld de specifieke in- en uitschakelpunten. Verder moet men de gewenste te strooien hoeveelheid invoeren en rijden. Vervolgens verzorgt de online-weegfunctie met 200-Hz weegcellen van de gedragen weegstrooier ZA-TS exact voor het regelen van de te strooien hoeveelheid.
Driehoekig-strooibeeld
AMAZONE-vertegenwoordiger voor Zuid-Nederland Nick Kuijken: “We horen van veel akkerbouwers die deze strooier gebruiken dat het driehoekig-strooibeeld zorgt voor een stabiele bedekking. De grote overlappingszones zorgen voor een perfect strooibeeld en zijn aanmerkelijk beter bestand tegen externe invloeden zoals wind, hellingen, luchtvochtigheid en wisselende kwaliteit van de meststof. Het driehoekig strooibeeld zorgt samen met de variabele positie van de uitstroomopening en de hydraulisch, traploos aangedreven strooischijven voor een subliem strooibeeld. Niet alleen in het veld maar ook aan de perceelsgrens, in geren en op de kopakker.”
Kunstmestvriendelijk
Dankzij een optimaal ontwerp van de kunstmeststrooier wordt de kunstmest minimaal belast. Dit is erg belangrijk om de vliegeigenschappen van de korrels optimaal te benutten. Het roersysteem is elektrisch aangedreven en schakelt uit wanneer noodzakelijk, vermalen van meststof behoort tot het verleden. Doordat de meststof dicht bij het midden van de strooischotel wordt afgegeven door het uitstroompunt, en de lange liftende strooischoep wordt de meststof extreem behoedzaam tot hoge snelheden versneld. Extreem grote werkbreedten zijn met deze strooier dan ook geen enkel probleem, de ZA-TS wordt in Nederland zelfs gebruikt met een werkbreedte van 57 meter.
Gewasvriendelijk
Snijder onderschrijft dit: “Door de liftende strooischoep wordt de kunstmest met een boogje in het gewas gestrooid. Dit zorgt ervoor dat ook in hogere gewassen een optimaal strooibeeld wordt gerealiseerd en dat de gewassen niet worden beschadigd.”
Snijder: “Het belangrijkste bij een kunstmeststrooier is voor mij het strooibeeld en dat is bij deze strooier echt perfect”
“Echt perfect strooibeeld, tot op de grens”
Op de strooier van Snijder zit naast een hydraulische aandrijving van de strooischotels ook een automatische kantstrooi-inrichting door middel van schoepen. Bij het strooien naar de kant toe wordt automatisch een kleinere strooischoep geactiveerd, in combinatie met het juiste strooischijventoerental is de bemesting optimaal tot op de grens. De meststof wordt niet mechanisch belast. Stof behoort met deze strooier tot het verleden. Optioneel kan de strooier met de bewaking van de strooikwadranten ArgusTwin en WindControl worden uitgerust. Dit zorgt voor een verdere optimalisatie van het strooibeeld door middel van aanpassing van het invoersysteem en het strooischijventoerental, waardoor externe invloeden worden opgeheven. Snijder: “Het belangrijkste bij de keuze voor een kunstmeststrooier is voor mij het strooibeeld en dat is bij deze strooier echt perfect. Ook moet de strooier voorzien zijn van een goede kantstrooi-inrichting. Dit zodat ook het strooibeeld langs de kant optimaal is. Ten slotte moet de overgang en schakeling op de kopakker perfect zijn. AMAZONE realiseert dit met de meststof en werkbreedte specifieke in- en uitschakelpunten welke automatisch worden geschakeld. Ik heb ook bij andere merken mijn licht opgedaan, maar mijn ervaringen met AMAZONE zijn gewoon heel goed. Ik heb alle tabellen vergeleken als het gaat om de overlappingen bij de diverse strooibreedtes en daar kwam deze strooier als beste uit naar voren.”
Meer informatie over de kunstmeststrooier van AMAZONE?
AMAZONE-importeur Kamps de Wild
E-mail: nick.kuijken@kampsdewild.nl
Tel.: 0316 – 369 122
Website: www.kampsdewild.nl
Auteur Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels