Delphy heeft dit teeltseizoen in Swifterbant een proef uitgezet voor het telen van suikerbieten met minimale kosten. De besparingen zitten hem in het gebruik van vaste (kippen)mest en het zoveel mogelijk beperken van het aantal bladbespuitingen.
De achterliggende gedachte hiervoor is dat de teelt steeds lastiger wordt en steeds meer (investeringen) vraagt, terwijl de suikerprijs te laag is voor een rendabele teelt: “Laat ik vooropstellen dat dit pas het eerste jaar is dat we dit onderzoeken, maar wij denken dat de uiteindelijke uitkomsten wel eens erg aantrekkelijk zouden kunnen uitvallen voor bietentelers“, zo stelt Delphy-adviseur Niek Vedelaar vast.
De keuze om kunstmest te vervangen door vaste mest is een belangrijk speerpunt binnen het onderzoek: “We hebben voor kippenmest (van slachtkuikens, red.) gekozen omdat deze geleidelijk vrijkomt, waardoor er ook over een langere periode mineralen beschikbaar komen voor de bietenplant. Omdat we ook een referentieveld hebben waarop we gewoon gangbaar hebben geteeld – dus met kunstmest – konden we vergelijken hoe de plantgroei zich verhoudt.”
”Cercospora anders bestrijden”
Het beperken van bladbespuitingen lijkt gewaagd gezien de toenemende cercospora druk in de suikerbieten. Vedelaar: “De bietenziekte cercospora slaat steeds noordelijker toe en dan is het logisch dat telers geneigd zijn om vaker te gaan spuiten. Dit zijn tegelijkertijd ook extra kosten. Wij hebben gekeken of er een andere manier is om de cercospora te lijf te gaan. Er lopen al diverse onderzoeken met andere (resistente) rassen om zodoende bladziekten in de bieten te bestrijden, maar wij focussen juist niet op het ras. Wij hebben gekeken naar de opties die er zijn om met ureum en bitterzout spoorelementen toe te voegen aan de tweewekelijkse bladbespuitingen. Op het perceel in Swifterbant hebben we onderzocht of we de bladziekten op deze manier ook de baas kunnen zijn. Het is alleen nu nog te vroeg om te zeggen of dit echt gewerkt heeft.”
Op het perceel in Switerbant is de Delphy-proef uitgevoerd.
Beperkte gewaskeuze
Met het verdwijnen van de insecticide coating op het zaad is er zelfs nog een extra bespuiting bijgekomen. Hierdoor kunnen luizen gemakkelijker toeslaan en dat zie je terug in de vergeling van het blad. Vedelaar: “De teelt staat onder druk, maar de akkerbouw heeft weinig alternatieven om een goede vervanger van suikerbieten in het bouwplan te vinden. Bovendien zitten veel telers vast aan leverbewijzen, waardoor veel akkerbouwers gebonden zijn aan de suikerbiet in de teeltrotatie.”
“Bladvoeding interessant alternatief”
Vedelaar is vanaf dag één nauw betrokken geweest bij het project en ziet volop potentie om besparingen door te voeren zonder dat er ingeboet hoeft te worden op opbrengst of kwaliteit: “We wachten nog op de definitieve resultaten van de diverse objecten. Maar als die verschillen uiteindelijk niet zo groot uitvallen, dan wordt het toedienen van bladvoeding een heel interessant alternatief om de kosten te drukken.”
Verschillende strategieën
Delphy koos ervoor om het onderzoek uit te voeren volgens twee verschillende strategieën: één met bladvoeding en eentje zonder. “We hebben grote groeiverschillen in de objecten gezien”, aldus Vedelaar. “Het teeltseizoen begon droog waardoor de mineralisatie in eerste instantie trager verliep bij de bieten die we van vaste mest hadden voorzien. Kunstmest heeft gewoon minder last van droogte en kan gemakkelijker stikstof vrijgeven als er minder vocht beschikbaar is.” Valt het onderzoek dat nu gehouden is dan tegen? “Nee, we hadden dit vooraf wel verwacht, maar door het droge voorjaar waren de verschillen wel wat groter dan gehoopt. Maar nogmaals dat had aanwijsbare redenen en zegt wat ons betreft niks over de potentie. Daarvoor moeten we de definitieve oogstcijfers afwachten, maar wij denken dat de alternatieve weg die we nu inslaan zeker potentie heeft.”
Vervolgonderzoek
Eén jaar is geen jaar en dus wordt het onderzoek op het perceel in Swifterbant ook volgend jaar voortgezet: “We hebben nu een aantal objecten getest. We zullen de komende periode gaan analyseren welke objecten herhaald worden en welke niet. De insteek is om dit project ook de komende drie jaar voort te zetten en daarna pas te kijken welke manier de meeste kosten bespaard en de minste invloed heeft gehad op de teeltontwikkeling van de suikerbiet”, zo besluit Vedelaar.
Meer informatie over de onderzoeken van Delphy?
Website: www.delphy.nl
Auteur: Richard Bender
Foto's: Geraldine Nikkels