GreenA ontwikkelt vanuit hun locatie op het Amsterdam Science Park hulpstoffen voor de gewasbescherming. In de akkerbouw is het product Squall het meest bekende GreenA product. Squall is een hechter en anti-drift hulpstof voor buitenteelten. Toevoeging van Squall aan de tankmix verbetert de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen omdat er meer vloeistof op het gewas komt en er minder onnodige verwaaiing van de spuitnevel plaatsvindt.
De druppels blijven hechten en springen minder gemakkelijk van het blad af. Daarnaast bevordert deze polymere hulpstof ook de regenvastheid en is het middel voorzien van speciale plantvriendelijke zepen waardoor het een lichte uitvloei heeft. Bovendien is Squall honderd procent biologisch afbreekbaar.
Door de toename van spuittechnieken met een grovere druppel wordt het gebruik van hulpstoffen steeds belangrijker. Met name bij verticale gewassen is een goede depositie en retentiewaarde van groot belang. De oppervlaktespanning tijdens het korte contactmoment (slechts drie milliseconde) van de druppel met het gewas is cruciaal voor de uiteindelijke werking. Omdat Squall de oppervlaktespanning van de druppel zeer snel verlaagt, is het hechtingseffect optimaal.
Combineren
Squall is goed te combineren met contactfungicides en -herbicides en het middel werkt prima samen met de loofdodingsmiddelen in de aardappelen, zoals Quickdown en Spotlight. Het wordt ook veel toegepast om netjes langs de akkerranden te spuiten: bijvoorbeeld op percelen die naast biologische akkers liggen of voor driftbeheersing tijdens momenten dat het regent en/of waait. In de suikerbieten is cercospora een actueel probleem. Door middel van bedekkingsproeven is vastgesteld dat de bladbedekking vijftig procent of meer is.
“Effectiviteitstesten tonen werking aan”
Veel telers kennen het product Squall vooral vanwege de valse meeldauwbestrijding in uien en ziektebestrijding in tulpen. In opdracht van CropSolutions is (in samenwerking met Agriant) in april dit jaar in Klazienaveen een herbicidedemo aangelegd in suikerbieten om de effectiviteit en selectiviteit tussen verschillende schema’s met herbiciden ook in dit gewas te bekijken. Maarten Klein is productspecialist bij GreenA: “We hebben dit jaar in samenwerking met Cultus twee effectiviteitstesten in de suikerbieten gehouden. Daarin zagen we dat de cercospora-druk omlaag gebracht kan worden door Squall in te zetten. (Zie hiervoor de resultaten in de kolomgrafiek.) Een andere belangrijke conclusie uit het rapport van CropSolutions is dat Squall minder schadelijk voor het gewas is dan bijvoorbeeld Robbester als er bodemherbiciden worden gespoten. Letterlijk vermeldt het Cultus rapport dat de toevoeging van Squall aan het schema leidt tot minder fytotoxiciteit en een betere gewasstand.”
Proefboerderij Rusthoeve: “Positieve invloed”
Ook op proefboerderij de Rusthoeve heeft een onderzoeksobject in de suikerbieten gelegen. Hoofdonderzoeker Eelco Boot had min of meer dezelfde bevindingen als zijn collega’s bij CropSolutions: “Uit deze veldtest met bijbehorende meetopstelling komt naar voren dat de toevoeging van de hulpstof Squall duidelijk een positieve invloed heeft op de bedekking van het gewasbeschermingsmiddel op de bladeren van de suikerbiet. Er is in dit onderzoek niet gekeken naar een verschil in de effectiviteit van de twee verschillende behandelingen, daar kan op basis van dit onderzoek geen uitspraak over gedaan worden”, zo meldt Boot in de conclusies van de rapportage.
“Ruim zeventig procent betere bedekking”
De bevindingen op het proefveld met bietenras BTS 990 worden door Boot als volgt omschreven: “Gemiddeld over alle bladeren van de bietenplant komt uit dit onderzoek naar voren dat de toevoeging van Squall leidt tot een verbeterde bedekking van ruim zeventig procent ten opzichte van dezelfde bespuiting zonder toevoeging van Squall. Dit geldt voor zowel de gehele plant als ook voor de bedekking van de tien best geraakte bladeren. Deze best geraakte bladeren bevinden zich aan de bovenkant van de krop en zijn ook de meest belangrijke bladeren voor de productie naar de wortel toe.”
De veldtest in de suikerbieten op Proefboerderij Rusthoeve
Bevestiging
De verbeterde effectiviteit verrast Klein niet. Eelco Boot van de Rusthoeve stelde al vast dat de bedekking significant verbetert. Dat met behulp van contactfungiciden vervolgens de bestrijding beter is, is dan ook een logisch gevolg. Naast toegevoegde waarde van Squall is het toevoegen van een hulpstof een milieuvriendelijke en kosteneffectieve keuze. Squall is in de handel verkrijgbaar voor circa 5,95 euro per liter. De dosering is een 0,5 procent en nooit een hectare dosering. Op een duizend liter tank dient vijf liter Squall te worden gedoseerd om de hechtende werking te verkrijgen. Deze resultaten bevestigen dat het verstandig is om Squall toe te voegen.”
Rectificatie
In de vierde editie van de AkkerbouwKrant in 2019 stond in dit artikel het middel Penncozeb in een tabel vermeld. Voor de proef, die is aangelegd, werd met ontheffing het middel toegepast. De resultaten zijn in een tabel verwerkt en daarin zijn ook de toepaste middelen vermeld. Penncozeb heeft in Nederland echter geen toelating in de suikerbietenteelt. De proef diende ter illustratie van de verbeterde werking van Squall in combinatie met fungiciden.
Meer informatie over Squall?
E-mail: info@greena.nl
Website: www.squall.nl