Met ruim 14.500 draaiuren is de Case IH Puma 165 CVX uit 2011 de meest intensief gebruikte machine van loon- en gewasverzorgingsbedrijf Jan Ras uit Ottersum. De Limburgse loonwerker heeft vier trekkers van hetzelfde merk, die stuk voor stuk behoorlijk wat uren hebben gemaakt. “Het is een mooie compacte machine voor die pk’s.”
Motorisch perfect
Nog een paar keer met een volle Gilbert-kipperwagen vol winterpeen heen en weer. Loonwerker Jan Nas draait zijn hand niet om voor het rooien van vier hectare in het glooiende landschap bij Groesbeek. Een stagiair mag de klus met Case IH Puma klaren. De trekker is een veteraan in het landbouwarsenaal van Nas. Toch komt ouderdom in dit geval niet met gebreken. “We hebben in al die jaren tot dusver alleen de banden een keer moeten vervangen. Voor het overige heeft deze machine tot dusver perfect gelopen”, vertelt hij.
Nas kocht de trekker in 2011 bij het toenmalige landbouwmechanisatiebedrijf Maessen uit Grashoek. De 14.500 draaiuren, die acht jaar later op de teller staan, lijken boekdelen te spreken. Toch erkent Jan Ras wel dat de vele uren een enigszins vertekend beeld geven. “In de zomer draait de trekker namelijk ook veel stationair met een hooglosser in de erwten. Dat is toch werk waar de motor weinig van lijdt.” De 190 pk’s Case heeft onder de kap een Fiat Powertrain Technologies (FPT) motor, die ook bekend staat om de prestatiegeschiedenis. “Motorisch zijn ze gewoon perfect.”
Beproefde variabele transmissie
De Puma 165 CVX, met de beproefde continu variabele transmissie, wordt al in het vroege voorjaar ingezet voor het zaaiklaar maken van de akkers. “Bieten, bonen, gras, granen, erwten. Als loonbedrijf ploegen, zaaien en verzorgen wij diverse teelten. Daarvoor hebben zelf machines. Alleen maaidorsen doen we in combinatie met twee Duitse collega’s in een aparte bv. Puur ook om de machines rendabel te maken. We hebben vier maaidorsers, waarvan één op rupsen.”
Schakel in het transport
De trekker gaat na de zaaiwerkzaamheden vlot het veld in om erwten na het dorsen in grote opleggers te drukken. In het najaar is de Case één van de schakels in het transport van de geoogste wortelen. Jan Nas prijst zich gelukkig met het kwartet Case Puma’s in zijn machinepark. “De vier trekkers zijn allemaal van hetzelfde type. Met elfduizend, tienduizend en achtduizend hebben de net wat nieuwere machines ook al best veel uren gelopen.”
Tekst en foto's: Martin de Vries