LTO Nederland steunt handelsverdrag CETA. Drie jaar na de start van CETA, is de export naar Canada groter dan de import. In die tijd heeft het boeren en tuinders meer opgeleverd dan gekost.
Internationale handel is voor een open economie als de Nederlandse economie van groot belang. Van iedere vijf boeren en tuinders bestaan er immers zeker drie bij de gratie van onze export. Handelsverdragen zijn essentieel voor goede handel. Goede handelsverdragen bevatten altijd verbeterpunten. Dat geldt ook voor CETA.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over definitieve goedkeuring van het verdrag. Dankzij CETA dalen de exporttarieven naar Canada. Dat is goed nieuws voor onze exportpositie richting Canada. De melkveehouderij, varkenshouderij en de tuinbouw doen hier hun voordeel mee.
Hoge Nederlandse productiestandaarden
Nederland wordt wereldwijd geroemd om de hoge eisen die worden gesteld aan bijvoorbeeld dierenwelzijn en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Er moet worden voorkomen dat de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij wordt gefrustreerd door handel met landen die een lagere dierenwelzijnsstandaard hebben.
Er zijn op dit moment verschillen tussen de EU en Canada, bijvoorbeeld wat betreft langeafstandstransporten van vee. Er is EU-wetgeving die de reisduur per diersoort limiteert en verplichte rustmomenten voorschrijft. Canada kent nog geen vergelijkbare standaarden, maar mede door dit verdrag moeten ze er mee aan de slag. Overigens zijn sommige zaken wel al geregeld vanaf het eerste moment. Zo moet Canadees vlees ‘hormoonvrij’ en chloorvrij’ zijn voor export naar Europa.
Het is de ambitie om met dit verdrag Canada naar het niveau van de EU te trekken. Daar zit een kans maar dan moet de Nederlandse overheid zich hier voor blijven inzetten.
Waarborgen noodzakelijk
Strenge regelgeving resulteert in hogere productiekosten, maar leidt niet tot een hogere verkoopprijs. Vergelijkbare, wederzijds door handelspartners erkende productiestandaarden zijn noodzakelijk. Alleen dan kunnen boeren en tuinders de eerlijke concurrentie aangaan én voldoen aan de eisen die de maatschappij stelt. Afspraken en vastgestelde hoeveelheden zijn dan ook noodzakelijk om productiestandaarden en kwetsbare sectoren te beschermen. In CETA zijn er ‘safeguards’ en contigenten ingebouwd. De afgesproken waarborgen lijken redelijk.
Belang van CETA
Een handelsverdrag met Canada kan de wereldwijde acceptatie én implementatie van onze hoge kwaliteitsnormen bevorderen. Dat is goed nieuws voor onze boeren en tuinders, zowel voor de korte maar zeker ook voor de lange termijn. Van elke euro die boeren en tuinders verdienen, komt 75 eurocent uit het buitenland, waarvan een kwart eurocent van buiten de EU. Handelsverdragen zoals CETA zijn cruciaal voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Als het niet lukt om met Canada tot een verdrag te komen, met welk land lukt dat dan nog wel?
Bron: LTO Nederland