De regels voor asbestsanering moeten op korte termijn aangepast worden. Er is behoefte aan een asbeststelsel dat betaalbaar, realistisch en risicoreducerend is. Dit stellen LTO Nederland en Aedes (de vereniging van woningcorporaties) in een brief aan de Tweede Kamer.
Aanleiding voor deze brief zijn de Algemeen Overleggen over de Leefomgeving, en Gezond en Veilig werken die beiden op 20 februari plaatsvinden.
Betaalbaar en innovatief stelsel
Het verwijderen van asbest is nu nog duur voor agrariërs en woningcorporaties. Om asbest sneller op te ruimen moet het goedkoper worden. Goede bescherming van de gezondheid moet uiteraard voorop staan, maar onnodige voorzichtigheid is prijsopdrijvend. Een lager ingeschaalde risico klasse brengt een lagere kostprijs met zich mee. Daarom pleiten Aedes en LTO voor wet- en regelgeving die in verhouding staat met de mogelijke risico’s, betaalbaar is en innovatieve werkmethoden stimuleert.
Voorgestelde aanpak voldoet niet
De twee organisaties missen in de voorgestelde aanpak de risicogerichte benadering, ruimte voor innovatie en verantwoorde regie vanuit de overheid om het opruimen van asbest veilig, betaalbaar en sneller uit te voeren. Daarom ondertekenen Aedes en LTO de Samenwerkingsverklaring voor versnelde asbestverwijdering niet.
Compensatie
Agrariërs en woningcorporaties krijgen momenteel geen subsidie omdat de subsidieregeling voor het laten verwijderen van asbest al is uitgeput. Aedes en LTO Nederland vragen daarom ook in de brief om compensatie voor de eigenaren die al voorbereidingen hebben getroffen.
Lees hier de brief van Aedes en LTO Nederland.
Bron: LTO Nederland