De VSS AGRO vorendrukker is al twintig jaar een beproefd systeem van VSS Machinebouw uit Oudelande. Vier jaar geleden is het werktuig naar wens uit de markt ook beschikbaar met hydraulische drukinstelling.
“Zeker voor grotere loonwerkers, die op veel verschillende percelen of wisselende grondsoorten werken, is het een meerwaarde dat de druk makkelijk vanaf de tractor kan worden bepaald en ingeschakeld”, vertelt Arjan Verpoorte van VSS.
Duizend vorendrukkers verkocht
Er zijn in Nederland en België de afgelopen twee decennia zo’n duizend vorendrukkers verkocht. “Het grote nadeel van conventionele vorenpakkers is dat deze machine iedere keer moet worden aan- en afgekoppeld bij de kopeinden van de akker. Onze vorendrukker wordt aan de ploeg gemonteerd, zodat in één werkgang een optimaal zaaibed wordt gecreëerd.” Het gewicht van de ploeg en de vorendrukker zorgen voor de aandrukking van de grond. De toepassing remt de capillaire werking in de bodem af en voorkomt dus dat vocht in de grond na het ploegen ontsnapt. “De toplaag droogt niet uit en wordt aangedrukt. Zo kunnen zaadjes goed en gelijkmatig ontkiemen.”
Losse vorenpakkers
Losse vorenpakkers hebben als nadeel dat ze niet aan de ploeg vastzitten en transport naar de akker moet apart gebeuren, waardoor dit extra tijd vergt. Vooral voor kleine percelen kan dit grote tijdwinst geven. Tevens wordt de laatste vaart niet aangedrukt, omdat de vorenpakker de voorgaande vaart naast de ploeg bewerkt. Met de vorendrukker wordt de geploegde vaart gelijk bewerkt.” De zwenkarmen sturen mee met de schijven, zodat die altijd de rijrichting van de ploeg volgen ook bij een vario ploeg. “De vorendrukker kan gemonteerd worden ongeacht merk en type van de ploeg. Ook voor steenbeveiligde ploegen hebben wij mogelijkheden
Ploegvorendrukker meest verkocht
De aanbouwdelen, armen en hydraulische componenten worden mee geleverd met de vorendrukker. De vorendrukker is eenvoudig te monteren aan de ploegankers van de ploeg. Ook het gebruik bij eco-ploegen is mogelijk.” Per schaar lopen meestal 4 schijven, maar dat aantal kan de gebruiker naar wens variëren. “De ploegvorendrukker is daarmee één van onze meest verkochte werktuigen. Per jaar gaan er tussen de 50 tot 75 de deur uit. We leveren door heel Europa. Met name op lichte zandgrond, waar erosie een probleem is, voorkom je met een vorendrukker verstuiving.”
Dit artikel is afkomstig uit het Vakblad De Loonwerker. Meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Auteur Martin de Vries
Foto: VSS Agro