Op 5 maart van 19.30-22.00 er een inspiratiebijeenkomst georganiseerd als afsluiting van de 5 delige cursusreeks: Samenwerking Melkveehouderij – Akkerbouw bij SPNA in Munnikezijl.
Aan de cursus konden maximaal 35 deelnemers meedoen, terwijl er veel meer animo was. Om aan deze grote behoefte te voldoen, zetten we deze avond de deur open voor andere belangstellenden. Er is plaats voor 80 geïnteresseerden.
Door meer samen te werken ontstaat een meer lokale kringloop en een aanpak die meer op het gebied is gericht in plaats van op de individuele boer. Een voorbeeld van een lokale kringloop is de teelt van voedergewassen voor de melkveehouderij, waardoor ook de gewasrotatie verruimd kan worden. Bovendien draagt dit bij aan een verbetering van de bodemkwaliteit. Een gebiedsgerichte aanpak kan de biodiversiteit versterken, door rekening te houden met het behouden van blijvend grasland, maar ook door gerichte keuze van gewassen en strokenteelt. Deze onderwerpen zijn in de voorgaande bijeenkomsten allemaal aan de orde geweest.
Indeling van de avond
1. Tijdens het eerste deel van de avond staat kennis en inspiratie rondom natuurinclusieve landbouw centraal. Hoe kan een boer door samenwerking hier invulling aan geven? Dit is onderdeel van de terugblik op de afgelopen 4 cursusavonden.
2. Er is een Informatie- en netwerkmarkt waar bedrijven en organisaties concrete mogelijkheden en oplossingen bieden en waar aanwezigen met elkaar van gedachten kunnen wisselen en elkaar kunnen vinden.
De cursus
De cursus bestond uit 5 dagdelen, waarbij 5 maart de laatste cursusbijeenkomst is. Tijdens de cursusavonden is veel kennis opgedaan; in grote lijnen delen we die kennis nu met een grotere groep belangstellenden. De cursus is georganiseerd door SPNA Agroresearch en Living Lab Fryslân natuurinclusieve landbouw. Aan deze laatste Inspiratiebijeenkomst heeft ook Vereniging Circulair Friesland (VCF) zich verbonden, omdat meer lokale samenwerking leidt tot meer kringlooplandbouw. Dit is een speerpunt van VCF.
Kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw vormt de kern van de landbouwvisie van minister Schouten, met als doel Nederland als koploper op het gebied van kringlooplandbouw te laten fungeren. Kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw zijn aan elkaar verbonden begrippen. De provincie Fryslân wil hier als regio in voorop lopen en heeft de ambitie uitgesproken om in 2025 natuurinclusief te zijn.
Bron: LivingLab