In de afgelopen drie teeltseizoenen 2017, 2018 en 2019 zijn op de Brabantse zandgronden van akkerbouwer Jacob van den Borne proeven gedaan, waarbij de werking van gecontroleerd vrijkomende meststoffen werd onderzocht.
De resultaten van die proeven met Agrocote Max van meststofleverancier ICL Specialty Fertilizers zijn bekend. Van den Borne: “Ik was sceptisch, maar de resultaten hebben mij positief verrast.”
Agrocote Max
Agrocote Max bestaat uit ureumkorrels die voorzien zijn van een membraam (coating). Dit membraan bepaalt in welke periode de meststoffen vrijkomen. De zandgronden in en rondom het Brabantse Reusel zijn een zeer interessante grondsoort om dergelijke meststoffen te testen, maar ICL Specialty Fertilizers koos vooral voor Van den Borne omdat hij bekend staat als een teler die zich intensief bezighoudt met precisielandbouw. Van den Borne: “Ik was in het begin sceptisch omdat gecontroleerd vrijkomende meststoffen duurder zijn dan gewone meststoffen. Theoretisch komt hetgeen dat wij doen met precisielandbouw – de juiste giften op de juiste momenten toedienen – al overeen met de werking van gecontroleerd vrijkomende meststoffen.”
“Hogere opbrengsten dan gedacht”
“Maar in het eerste jaar (2017, red.) viel mij dat direct al mee, want de gecontroleerd vrijkomende meststof werkte veel beter dan ik verwacht had. De opbrengsten in kilogrammen vielen echt veel hoger uit dan gedacht, plus vijftien procent.” In 2018 was het verschil door moeilijke groeiomstandigheden weliswaar kleiner, maar nog steeds plus vier procent. In 2019 was de winst met een plus van dertien procent weer groter.
Geen stress
De uitkomsten motiveerde Van den Borne om via zijn precisielandbouwtechnieken de opbrengsten te evenaren. Van den Borne diende voorheen meststoffen toe op basis van de kalender en (precisie-) ervaringen uit het verleden. En wat bleek, telkens was hij toch net iets te laat met de gift. “Wij hebben daar punten gemist, waardoor mijn aardappelen in de stress raakten, terwijl de aardappels die op Agrocote Max gegroeid zijn, geen stress hadden. In dat opzicht was 2017 voor mij echt een heel goed leerjaar.”
“Alleen beschikbaar als aardappel kan groeien”
Van den Borne vervolgt: “Ik heb altijd gezegd dat gecontroleerd vrijkomende meststoffen niks te maken hebben met precisielandbouw, maar daar ben ik wel op teruggekomen. Want juist de Agrocote Max van ICL Specialty Fertilizers maakt dat de meststoffen alleen vrijkomen als de aardappelplant ook goed kan groeien bij voldoende vocht en de juiste temperatuur. Na de afgelopen drie teeltseizoenen is mijn conclusie over dit product, dat als er iets in de buurt komt van een precisielandbouwmeststof, dan is dat ICL’s Agrocote Max.”
Van den Borne: “De Agrocote Max laat meststoffen alleen vrijkomen als de aardappelplant ook goed kan groeien”
“Niet duurder dan conventionele bemesting”
Ondanks de positieve geluiden, zijn er ook enkele bezwaren op te tekenen. Sommige telers hikken tegen de initiële kosten van gecontroleerd vrijkomende meststoffen aan, omdat de investeringen die aan het begin van de teelt gedaan moeten worden hoger komen te liggen. Bovendien weet de teler achteraf pas of die extra uitgave zich terugbetaalt. Van den Borne: “Ik ben er wel van overtuigd dat de meerprijs van gecontroleerd vrijkomende meststoffen niet per definitie betekent dat deze methode duurder is dan de conventionele bemestingssystemen. Ook met het oog op de toenemende grilligheid van het klimaat is deze meststof interessant. Als je echt stortbuien krijgt, dan ben je je stikstof kwijt als er geen membraan omheen zit. Een meststof als Agrocote Max is in een zeer groeizaam jaar (2017), maar ook in droge jaren (2018 en 2019) effectief gebleken. In natte jaren komt daar nog een extra voordeel bij van het tegengaan van stikstofuitspoeling.”
Duijzer: “De resultaten uit de proeven bij Van den Borne zijn voor Agrocote Max heel belangrijk, want dan kunnen wij telers laten zien dat ons verhaal echt klopt”
Kloppend verhaal
Frank Duijzer van ICL Specialty Fertilizers is uiteraard blij met de resultaten en conclusies die uit de proeven bij Van den Borne komen. “Wij snappen dat telers niet zitten te wachten op extra kosten aan het begin van de teelt. Aan de andere kant, als er gedurende het groeiseizoen een overbemesting moet plaatsvinden, dan kost dat ook geld. Er is immers een trekker met meststoffenstrooier nodig, strooien kan schade aan het gewas veroorzaken en in sommige gevallen is de verdeling van het strooien vanuit een spuitspoor een aandachtspunt. De resultaten uit de proeven bij Van den Borne zijn voor een product als Agrocote Max dan ook heel belangrijk om de markt te maken. Dankzij praktijkproeven als dit kunnen wij telers laten zien dat ons verhaal echt klopt.”
“Nadenken over andere toepassingen”
De algehele conclusie van Jacob van den Borne is dan ook duidelijk. “We zien tijdens de teelt én in de opbrengstmetingen dat gecontroleerd vrijkomende meststoffen een voordeel hebben. We zijn zelfs zo ver dat we aan het nadenken zijn over het toepassen van andere mineralen dan alleen stikstof in gecontroleerd vrijkomende meststoffen.”
“Opbrengst potentieel benutten”
Van den Borne besluit zijn eindconclusie met een teelttechnische analyse: “Dit is een middel waarmee je een stukje opbrengst potentieel kan waarmaken waar je anders heel erg veel mee bezig zou moeten zijn. Als je Agrocote Max aan de basis legt, dan is de kans groot dat je een hogere opbrengst krijgt dan wanneer je dat niet doet en een keer of drie moet bijbemesten op gevoel.”
Meer informatie over ICL’s Agrocote Max?
Website: www.icl-sf.nl
E-mail: frank.duijzer@icl-group.com
Tel. nr. 06-52895255