Met driftreducerende spuittechnieken kunnen akkerbouwers Cercospora in bieten goed bestrijden. Dat geldt ook voor preventieve bespuitingen tegen Phytophthora. Het zijn de uitkomsten van onderzoek, dat zo’n tien verschillende spuittechnieken vergelijkt. “Telers kunnen erop rekenen dat het klopt”, vertelt akkerbouwer Ard van der Spek aan BO Akkerbouw.
Regels voor driftreductie moeten voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in het water belanden. “Akkerbouwers vinden het daarnaast belangrijk dat die bespuitingen effectief zijn. Daarom test het project Effectieve emissiearme spuittechnieken dat jaarlijks. Als akkerbouwers willen investeren in een andere spuit, kunnen zij deze kennis goed gebruiken”, zo legt Van der Spek uit. Hij zit in de begeleidingscommissie en heeft zelf in het Zuid- Hollandse Dirksland een bedrijf van 200 hectare.
Veldproeven spuittechniek
De akkerbouwer schuift namens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) al drie jaar aan bij dit onderzoek. Delphy en Wageningen University & Research (WUR) voeren het sinds 2019 uit. “De WUR doet de proeven binnen in een spuitbaan, Delphy voert veldproeven uit. In de commissie bespreken we welke spuittechnieken we dat jaar vergelijken en op welke ziekten en gewassen wij ons richten. Afgelopen jaren waren dat Cercospora in bieten en Phytophthora in aardappelen, omdat deze ziekten de meeste problemen geven. Ook fabrikanten zitten aan tafel. Zij mogen adviseren, maar hebben geen invloed op de uitkomsten.”
Verschillen tussen technieken
Eén van die uitkomsten was dat preventieve bespuitingen tegen Phytophthora in aardappelen goed uit te voeren zijn met driftreducerende spuittechnieken. Dat geldt zowel voor driftreducerende spuitkoppen als technieken met luchtondersteuning en een verlaagde spuitboom. Het sleepdoeksysteem was minder effectief op de bovenste bladlaag. Ook tegen Cercospora in bieten werken driftreducerende spuittechnieken goed, hoewel er verschillen zijn. Onderzoekers adviseren bij een lagere RV dan 50 procent of 60 procent een hoger spuitvolume, omdat een fijnere druppel dan snel verdampt. “Niet te veel besparen op water: dat is mij bijgebleven van de conclusies”, vertelt Van der Spek.
Onafhankelijk onderzoek
De akkerbouwer adviseert zijn collega’s de uitkomsten goed te bekijken, voordat ze investeren in een nieuwe spuit. “Ik kan verzekeren dat de resultaten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Alleen statistische verschillen tellen. Dat is het voordeel van het onafhankelijke onderzoek dat BO Akkerbouw laat uitvoeren, waar wij als akkerbouwers aan meebetalen. Je kunt vertrouwen op de uitkomsten.”
Bron: BO Akkerbouw