Als het gaat om beheersen van de onkruiddruk, zijn we bij veel biologische telers op het juiste adres. Echter, met het wegvallen van veel chemische middelen wordt mechanische onkruidbestrijding in het hele land op een steeds grotere schaal toegepast. Op de Bioteelt & Techniekbeurs, gehouden op 12 december in Creil, werden verschillende oplossingen voor onkruidbestrijding gedeeld.
Handwieden wordt al sinds jaar en dag toegepast in de biologische teelt. Met het wegvallen van chemische middelen kan het plantspecifiek verwijderen van onkruid ook voor gangbare telers interessant zijn.
Mechanisch handwieden met Odd.Bot
Op de Bioteelt & Techniekbeurs kwamen bezoekers bij binnenkomst al snel het Maverick systeem van Odd.Bot tegen. Deze autonoom rijdende robot is ontworpen om handwieders één op één te assisteren. “We willen hiermee een duurzame oplossing voor onkruidbestrijding bieden. Dat er chemische middelen wegvallen is namelijk een feit. Ook is het vinden van voldoende personeel voor veel telers een uitdaging én een grote kostenpost gedurende het seizoen”, aldus Martijn Lukaart, oprichter en eigenaar van Odd.Bot.
Een 3D-camera herkent onkruiden en verwerkt dit aan de hand van Artificial Intelligence. Eén tot drie mechanisch aangedreven armen plukken vervolgens de onkruiden uit de grond. De robot verwijdert twee onkruiden tot per seconde. Dit komt neer op het werk van anderhalve handweider per arm, maar dan met een nauwkeurigheid van twee millimeter. De Maverick kan in zestien uur één hectare bewerken en dag en nacht doorwerken.
De robot kan worden ingezet voor uien, witlof en wortelen, die worden geteeld op ruggen. De spoorbreedte varieert tussen anderhalf en 2,25 meter. Komend jaar wordt gestart met het uitbreiden van het algoritme naar rode bieten en pastinaak. Het werken op vlakveldse zaaibedden is ook iets wat in 2025 zal worden geoptimaliseerd.
Een mechanisch aangedreven robotarm verwijdert twee onkruiden per seconde met een nauwkeurigheid van twee millimeter.
Afgelopen jaren hebben de eerste vier exemplaren van de nulserie onder praktijkomstandigheden gedraaid. Komend seizoen gaat de Maverick de markt op.
Voor 2025 worden er zestien robots geproduceerd, waarvan er nog enkele beschikbaar zijn voor 93.000 euro. Een subsidie kan 55 procent van deze prijs dekken. De licentiekosten zijn het eerste jaar inclusief en kunnen daarna eventueel worden afgekocht.
Agra-Trac werktuigendrager gaat van start
Machinefabrikant Graafstra uit Oosterwolde toont op deze beurs het eerste exemplaar van de nulserie Agra-Trac, dat klaar is om komend seizoen van start te gaan. Deze hybride werktuigendrager kan gewasverzorging en zaaitechnieken uitvoeren op een spoorbreedte van 1,80 tot 4,60 meter.
De werktuigendrager heeft een gewicht van vijf ton, dat gelijkmatig over vier R32-radiaalbanden wordt verdeeld. “Daar komt bij, dat doordat je als operator boven het werktuig zit, je meer zicht hebt op het werk. Dit kan normaal gesproken bij eggen nog wel eens een uitdaging zijn”, laat Guido Mangnus van Graafstra, weten. Standaard werktuigen passen onder de Agra-Trac, zonder aanpassingen aan de gewasverzorging- en zaaimachines te hoeven doen.
De Agra-Trac werktuigendrager kan grondbewerking uitvoeren op een spoorbreedte van 1,80 tot 4,60 meter.
Dat de machine hybride werkt, is een bewuste keuze geweest van Graafstra. “Met een elektrische aandrijving kun je met een lage en constante snelheid rijden, zonder dat je slip krijgt”, legt Mangnus uit. “We kiezen daarbij bewust voor een dieselmotor om voldoende slagkracht te kunnen genereren. Alleen een elektromotor met accupakketten zou namelijk het gewicht van Agra-Trac beduidend laten toenemen, terwijl het lage gewicht juist één van de voordelen van de werktuigendrager is.” Het gebruik van een waterstof- en benzinemotor behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast worden verschillende GPS-systemen ondersteund.
Laser kalibreren bij Trabotyx
Op de stand van Trabotyx wordt een laser om onkruid te verwijderen opgeleid. Dit systeem onderscheidt onkruid van het gewas door middel van Artificial Intelligence. Een laser raakt vervolgens de onkruiden precies in het groeipunt, waardoor afsterving plaatsvindt. De lasertechniek maakt gebruik van dezelfde algoritmes die dit bedrijf sinds vier jaar toepast voor robots die mechanische onkruidbestrijding uitvoeren.
De lasertechniek zal worden toegepast in ruggen, rijen en vlakveldse teelten. De robot wordt opgeleid om aan de slag te gaan in onder andere uien, spinazie en peen. Met een rijsnelheid van vijfhonderd meter per uur vernietigt de laser onkruiden in minder dan 250 milliseconde.
“Ondanks dat de software best ingewikkeld is, willen we dat de gebruikers er zo mee aan de slag kunnen”, vertelt Tim Kreukniet namens Trabotyx. “Deze winter zijn we in een fase beland waarin we de techniek optimaliseren met een team van laser experts.” In mei 2025 gaat een prototype de markt op, die is uitgerust met de lasertechniek van Trabotyx.
De lasertechniek van Trabotyx wordt klaargestoomd voor het nieuwe groeiseizoen.
Tekst en beeld: Kim Sjoers