In 2025 starten 16 nieuwe onderzoeken die bijdragen aan een toekomstbestendige akkerbouwsector en een goed rendement voor telers. De onderzoeken richten zich op thema’s zoals ziekte- en plaagbeheersing, nutriëntenmanagement, de invloed van groenbemesters en het versterken van de kwaliteit van uien. Deze projecten komen voort uit de onderzoekswensen die akkerbouwers eerder dit jaar indienden. Het bestuur van BO Akkerbouw gaf op woensdag 4 december groen licht voor de nieuwe onderzoeksprojecten.
BO Akkerbouw investeert namens alle Nederlandse akkerbouwers 3,2 miljoen euro in deze onderzoeken. Directeur André Hoogendijk licht toe. “Op basis van een brede oproep zijn er dit jaar veel goede ideeën van telers binnengekomen voor onderzoeken. Kennisinstellingen hebben daar goede projectvoorstellen voor geschreven. Onderzoekers gaan aan de slag met urgente problemen, maar ook met belangrijke kennisvragen voor de langere termijn.”
Uien terug in het onderzoeksprogramma
Op verzoek van de Sectie Teelt (LTO, NAV, NAJK en Bioplant) heeft BO Akkerbouw een verbindendverklaring voor de uienteelt aangevraagd bij het ministerie van LVVN. Daarmee is het mogelijk om uien op te nemen in het onderzoeksprogramma. Hoogendijk licht toe. “Dankzij het brede draagvlak in de sector verwachten we dat onze aanvraag gehonoreerd wordt. Vanaf volgend jaar sluiten we daarom onder andere weer aan bij het ketenonderzoek Uireka, dat de kwaliteit en de duurzaamheid van Nederlandse uien en daarmee de exportpositie wil versterken.”
Naast aansluiting bij Uireka starten volgend jaar nog vijftien onderzoeken die kennis opleveren voor relevante thema’s voor akkerbouwers, waaronder:
- het effect van groenbemesters op ritnaaldschade in volggewassen
- resistentiemanagement voor Phytophthora
- Integrated Crop Management (ICM)-maatregelen voor trips in zaaiuien
- geactualiseerde kennis over de stikstofopname van gewassen
Actuele kennis voor nutriëntenmanagement
Een belangrijk thema voor de akkerbouw is nutriëntenmanagement. Binnen de sectoraanpak nitraat werken BO Akkerbouw en haar veertien leden samen aan ketenbrede acties om de uitspoeling van nitraat naar het grondwater terug te dringen. Hiervoor is kennis nodig. “Veel telers, adviseurs en onderzoekers gebruiken voor nutriëntenmanagement nog kennis uit onderzoeken van minstens dertig jaar geleden”, zegt Hoogendijk. “Sindsdien zijn rassen, meststoffen, de bodem en het klimaat behoorlijk veranderd. Met nieuwe onderzoeken over de stikstofdynamiek en het efficiënter omgaan met stikstof actualiseren we deze kennis. Op basis van actuele informatie kunnen telers betere beslissingen nemen.”
Van idee tot goedkeuring: een zorgvuldig proces
Eerder dit jaar deelden akkerbouwers via een enquête hun onderzoekwensen. Deze wensen zijn getoetst aan de projectideeën die door kennisinstellingen zijn ingediend. Vervolgens heeft het Digipanel van BO Akkerbouw, dat bestaat uit akkerbouwers, de projectideeën geprioriteerd. De uitkomst is als advies voorgelegd aan de Sectie Teelt (met vertegenwoordigers van LTO, NAV, NAJK en Bioplant), waar zij beoordeelden welke ideeën verder uitgewerkt mochten worden tot volwaardige projectvoorstellen. Na de beoordeling van deze voorstellen door de Sectie Teelt heeft het bestuur van BO Akkerbouw op woensdag 4 december zestien onderzoeksprojecten goedgekeurd.
Bron: BO Akkerbouw