Tot en met 17 december kunnen belanghebbenden reageren op de aanvraag van de verbindendverklaring voor de uienteelt. Met deze verbindendverklaring wordt het mogelijk om uien op te nemen in het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw. Akkerbouwers gaan het uienonderzoek financieren met een verplichte bijdrage over iedere hectare waarop zij uien telen.
De Sectie Teelt van BO Akkerbouw, waarin LTO, NAV, NAJK en Bioplant vertegenwoordigd zijn, deed eerder een verzoek om de uienteelt op te nemen in het onderzoeksprogramma. Daaraan is gevolg gegeven door het aanvragen van een verbindendverklaring bij het ministerie van LVVN. Via de internetconsultatie van de overheid kunnen belanghebbenden nu reageren op dit wijzigingsvoorstel.
Uien in het onderzoeksprogramma
De uienteelt kent een aantal specifieke uitdagingen. Zo kunnen schimmels, aaltjes en insecten flinke schade veroorzaken. Met het krimpende middelenpakket wordt een effectieve aanpak steeds lastiger. Ook onkruid en de beschikbaarheid van zoet water zijn belangrijke thema’s. “Door gezamenlijk te investeren in onafhankelijk onderzoek komt kennis beschikbaar. Deze kennis leidt tot praktische maatregelen waarmee akkerbouwers een toekomstbestendige uienteelt in kunnen richten”, vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw.
Inpassing in lopende verbindendverklaring
Het programma Onderzoek en Innovatie is tot en met 31 december 2027 algemeen verbindend verklaard. De aanvraag van de verbindendverklaring voor de uienteelt wordt ingepast in de al lopende verbindendverklaring van BO Akkerbouw voor aardappelen, granen en suikerbieten. Dit programma wordt gefinancierd met een bijdrage over iedere hectare waarop akkerbouwers aardappelen, suikerbieten en granen telen. “Door uien hieraan toe te voegen leggen de grootste akkerbouwmatige teelten een stevige basis voor ons onderzoeksprogramma”, aldus Hoogendijk.
Vanaf 2025 gaan uientelers meebetalen
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, gaan telers van zaaiuien, plantuien, zilveruien en sjalotten vanaf 2025 € 16,- per hectare betalen, waarbij een minimum areaalgrootte geldt van 1 hectare. Dat jaar starten ook onderzoeken waarvoor dit jaar een oproep is gedaan.
Veelgestelde vragen over lopend uienonderzoek
In de uiensector loopt al een onderzoeksprogramma. Hier wordt door de teelt nu niet aan bijgedragen. Benieuwd hoe dit onderzoek gefinancierd wordt? Lees de meest gestelde vragen en antwoorden.
Bron: BO Akkerbouw