Bij Innofields in Giesbeek hebben dit jaar proeven met wolkorrel als bemesting in winterrogge plaatsgevonden. Wol als bemesting werd vroeger toegepast, maar is verloren gegaan. Maar agrarisch bedrijfsverzorger Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo heeft de waardevolle eigenschappen van wol als meststof herontdekt.
Wolterra, het bedrijf van Dirk Jan van Dalfsen, perst schapenwol tot wolkorrels met een zelf ontwikkelde productielijn. De bruingrijze korrels, ook wel wolpellets, bestaan uit honderd procent schapenwol. De wolkorrel van Wolterra bevat 10,8 procent stikstof, 1,3 procent fosfaat en 5,4 procent kalium. Uniek is dat de korrels vier procent zwavel bevatten, er is geen andere natuurlijke grondstof die zoveel zwavel bevat. De pellets bestaan voor 86 procent uit organisch materiaal, wat een positieve invloed heeft op het bodemleven.
Interessant voor akkerbouw
De eerste resultaten in de roggeproef laten zien dat de korrel ook voor de akkerbouw interessant kan zijn. Tijdens de proef van twaalf weken op testvelden van een vierkante meter is de invloed van wolkorrels op plantengroei, zuurtegraad en watervasthoudend vermogen getest. Het testveld met wolkorrels had beduidend meer opkomst dan het testveld zonder de wolkorrels.
Verder is waargenomen dat het testveld met wolpellets sneller water absorbeerde dan de andere testvelden. De pH van het testveld met de wolpellets was iets hoger ten opzichte van het testveld zonder bemesting. Op een ander testveld waar een combinatie van wolkorrels en wolcompost was toegevoegd, was de pH sterker gestegen.
SKAL-certificering verwacht
Van Dalfsen produceert momenteel op kleine schaal wolkorrels, maar is met Wolterra aan het opschalen. Wolterra verwacht in november de SKAL-certificering te ontvangen. Verschillende internationale onderzoeken, onder andere aan de Universiteit van Oregon, tonen positieve eigenschappen van wol als bemesting aan. Daarbij wordt duidelijk dat wol fungeert als een meststof met een langzame afgifte van de mineralen. In diverse gewassen, zoals broccoli, mais, raaigras, zonnebloem, tomaat, tarwe en snijbiet is met onderzoek aangetoond dat wolresten de voeding van de plant en de plantengroei stimuleren.
Tekst: Kirsten van Valkenburg
Beeld: Kirsten van Valkenburg en Wolterra
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.