In de tweede helft van de bietencampagne nemen de temperatuur, instraling en suikerproductie snel af. De rooiomstandigheden zijn nu nog goed. Ook voor late leveringen is het interessant om van die omstandigheden gebruik te maken.
IRS geeft in dit artikel tips voor het rooien en bewaren van de suikerbieten.
Op tijd rooien
Hoe korter de dagen worden, hoe minder suiker de bieten produceren. Met het sombere weer van de afgelopen week, is de suikerproductie al beperkt geweest. De suikeropbrengst bereikt rond het begin van december het optimum. Om regen en vorst voor te zijn, is het verstandig om nu al te rooien voor levering in december en januari.
Rooien zonder schade aan de bieten en grond wordt uitdagender als de grond te nat is. Vorstperiodes in eerdere jaren hebben laten zien hoe het weer plotseling kan omslaan. Het werken onder te natte omstandigheden in het najaar laat in het volgende jaar, of de volgende jaren, zijn sporen na. De gevolgen van de extreme nattigheid in 2024, zijn dit jaar duidelijk zichtbaar.
Bieten bewaren
Bij bieten die langere tijd bewaard worden, is het belangrijk om beschadigingen te minimaliseren. Daarmee zijn bewaarverliezen zoveel mogelijk beperkt. Tijdig rooien onder gunstige omstandigheden leidt per saldo tot minder verlies dan laat rooien onder slechte omstandigheden. In het laatste Cosun Magazine staan artikelen over het benutten van rooibare dagen en beperken van bewaarverliezen.
Bron en beeld: IRS