Hoe groot de populatie van aardappelcystenaaltjes in Nederland en België is, is moeilijk vast te stellen, maar dat deze beestjes veel schade toe kunnen brengen aan je gewas, is meer dan duidelijk. Vanuit ICM, Integrated Crop Management, kun je deze ziekteverwekkers een duw geven. Wageningen University & Research deelt tips op de ICM-velddag, gehouden op 5 september bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad.
ICM pakt ziekten, plagen en onkruiden vanuit verschillende invalshoeken aan. Het is hierbij belangrijk om op de hoogte te zijn van de cyclus van een ziekteverwekker, zodat dit op meerdere momenten kan worden aangepakt.
ICM rust op vijf pijlers: gewasdiversiteit in tijd en ruimte, ras en teeltwijze, duurzaam bodembeheer, gerichte bestrijding en monitoring en evaluatie.
Aardappelcystenaaltjes voorkomen
In de grondbewerking is het van belang om stuiven zoveel mogelijk te voorkomen, want dit verspreidt deze ziekteverwekker. Daarnaast kan een effectieve grondbewerking, op de juiste diepte en frequentie, een duw geven aan aaltjes in je grond. Aardappelopslag is een andere ingang voor aardappelcystenaaltjes op een perceel, dus voorkom dit, is het advies van de WUR. Ook draagt dit bij aan het voorkomen van andere ziekten, zoals phytophthora.
Aardappelen als vanggewas
Een andere interessante maatregel is het inzetten van aardappelen als vanggewas. Hierbij teel je maximaal veertig dagen aardappelen. De aaltjes worden dan uit de cysten gelokt. Maar door vroegtijdig te rooien, krijgen de aaltjes niet de kans om schade toe te brengen aan de knollen. De aaltjes sterven en hierdoor breng je de populatie voor het jaar erop omlaag.
Kansen voor groenbemesters
Bij aaltjes zijn groenbemesters bekende spelers. Een monocomponent groenbemestermengsel vormt de perfecte voedingsbodem voor aaltjes om te vermenigvuldigen. Heb je last van aaltjes op je perceel? Schuif deze mengsels dan opzij. Mengsels met meerdere soorten kunnen juist aaltjes tegengaan.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de kansen van ICM in de aardappelteelt? In de oktober-editie van de Akkerbouwkrant zal nader worden ingegaan op deze aanpak. Hier leest u onder andere over de mogelijkheden van ICM in de bestrijding van phytophthora en welke keuzes er kunnen gemaakt in de teelttechniek.
Tekst: Kim Sjoers
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.