Hoe kunnen we dierlijke mest zodanig bewerken dat we het maximaal kunnen benutten? Voor een efficiënte gewasgroei en zo min mogelijk belasting voor het milieu? Deelnemende bedrijven en organisaties van het paviljoen Panorama Mestdag laten u hun oplossingen zien. Meststof tot nadenken, zoals de organisatie van AgroTechniek Holland het noemt.
De naam Panorama Mestdag verwijst met een kwinkslag naar het beroemde Panorama Mesdag in Den Haag. Een 360 graden geschilderd uitzicht. Panorama Mestdag biedt ook een weidse blik. Niet op zee, maar op de mestmarkt. Want die wordt de komende jaren een heet hangijzer voor de Nederlandse landbouw. Of toch niet? Als het aan de initiators achter dit kennispaviljoen en de deelnemende bedrijven en organisaties ligt niet in elk geval. Zij zien kansen om van dierlijke mest een nog waardevoller product te maken dan het al is.
Panorama Mestdag
“In Panorama Mestdag worden technieken getoond waarmee waarde kan worden toegevoegd aan meststromen”, vertelt Eric van den Hengel. Hij is voorzitter van de Stichting I-VEE en bestuurslid van de afdeling Veehouderij Techniek van de Fedecom, initiatiefnemer van het Panorama Mestdag Paviljoen. Fedecom is de organisatie achter AgroTechniek Holland en GroenTechniek Holland. I-VEE staat voor Innovatie Veehouderij Emissie Expertise. I-VEE ontwikkelt, bundelt en ontsluit kennis over een emissievrije en klimaatneutrale veehouderij.
Dierlijke mest bevat tal van waardevolle nutriënten. Het probleem is dat deze vaak niet in de juiste verhouding of de juiste vorm voor een optimale benutting aanwezig zijn in de mest. Suboptimale bemesting en verlies van voedingsstoffen is dan het gevolg. Dit maakt dierlijke mest niet voor iedereen een geschikte meststof. Het kan echter anders. “Door mest te bewerken, kun je andere soorten meststromen creëren. Meststromen die goed bij de plant passen. Zo maak je er een aantrekkelijker en ook nog eens milieuvriendelijker product van, waardoor afzetproblemen worden opgelost en telers minder zijn aangewezen op kunstmest”, vertelt Van den Hengel.
Technieken voor mestbewerking
Van den Hengel laat weten dat technieken voor mestbewerking zeker niet alleen toekomstmuziek zijn. “Veel oplossingen bestaan al. Denk aan het vastleggen van stikstof in dunne mest, mono-mestvergisting of elektro-dialyse of koetoiletten. In het Panorama Mestdag Paviljoen komen verschillende bestaande deeloplossingen samen. Innovatieve oplossingen die zich in de praktijk bewezen hebben, aangevuld met initiatieven die nog in ontwikkeling zijn. Voor veehouders die een oplossing zoeken voor hun dierlijke mest. Maar ook voor akkerbouwers die nieuwe mestproducten zoeken en loonwerkers die zich willen informeren over de ontwikkeling op dit gebied biedt Panorama Mestdag volop informatie.”
Van den Hengel vertelt dat veilig gebruik van meststoffen een prominente rol speelt in Panorama Mestdag. Dat gaat verder dan alleen veiligheid voor het milieu. Ook de persoonlijke veiligheid bij het werken met mest komt aan de orde. Zo wordt er ook aandacht besteed aan keldergasmetingen.
Innovaties voor mestproblematiek
Volgens Van den Hengel is het nu het momentum om naar buiten te treden met innovaties op het gebied van mestbewerking en verwerking. “De politieke wind in Den Haag is anders dan een jaar geleden. Er zitten nu mensen die meer ruimte willen geven aan innovatie als het gaat om het oplossen van de mestproblematiek. Met elkaar zorgen we dat deze innovaties er komen en dat ze bekendheid krijgen in de sector.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en Lely