Op veel percelen hebben de bieten in de afgelopen weken een lichtgroene bladkleur gekregen door stikstofgebrek. Ook komt er magnesiumgebrek voor. Door een bladbemesting met stikstof of magnesium trekt de kleur vaak weer snel bij. Het is echter onzeker of het groenere loof zorgt voor een betere fotosynthese en daardoor een hogere suikeropbrengst, zeker voor percelen die vroeg gerooid zullen worden.
Een late bijbemesting met magnesium is meestal niet rendabel, maar op percelen met een matige loofontwikkeling wel het overwegen waard. In dit IRS-bericht leest u meer over het nut van een extra bladbemesting.
Oorzaken
Door de gebrekkige structuur verloopt de stikstofopname dit seizoen niet optimaal. Het veelal beperkte wortelstelsel heeft bij droog weer al snel moeite om nutriënten op te nemen. Doorgaans vindt er weer opname plaats na neerslag, waardoor de loofkleur bijtrekt. Op veel plekken bleek de hoeveelheid minerale stikstof al voor de zomer laag te zijn. Het kan dan zijn dat de beschikbaarheid beperkt is, waardoor de loofkleur ook na neerslag wat lichter blijft.
Ook de late zaaidatum met het natte voorjaar speelt een rol. Waar het gewas normaliter aan het einde van de zomer alle toegediende stikstof heeft opgenomen en de rest van het seizoen voldoende heeft aan mineralisatie, is er dit jaar mogelijk minder stikstof vanuit de grond beschikbaar doordat het wortelstelsel minder diep is gegroeid. De slechte structuur kan ook sneller voor een zuurstofgebrek zorgen in de grond, wat tot geelverkleuring leidt.
Stikstofbemesting
Zodra vergeling door stikstofgebrek zichtbaar wordt, is de achterstand die de wortelgroei oploopt niet te compenseren door een extra stikstofgift. Bovendien is dit, naarmate het seizoen vordert, ongunstig voor de interne kwaliteit. Een kleine gift met bladbemesting in de orde van 10 kg stikstof per hectare, zal hier weinig tot geen effect op hebben, maar het is de vraag of dit leidt tot een hogere productie. Omdat stikstof de bladgroei stimuleert zal het, zeker op percelen die vroeg gerooid worden, ten koste gaan van de suikerproductie. Uit proeven van het IRS is nooit gebleken dat een late bemesting rendabel is.
Magnesiumgebrek
Op verschillende percelen wordt ook magnesiumgebrek waargenomen. De kans op een gebrek is het grootst op percelen met weinig opneembaar magnesium. Een slechte structuur en het natte seizoen verslechteren bovendien de opname. Vanaf augustus is een magnesiumbespuiting zelden rendabel gebleken. Op percelen met een matige loofontwikkeling is het daarentegen wel wenselijk om het loof gezond te houden en secundaire aantasting door alternaria te beperken, met name als de bieten laat gerooid zullen worden.
Bron en beeld: IRS