Op dit moment is in elke regio aantasting van bladschimmels te vinden. In het begin is de aantasting laag gebleven, echter neemt de aantasting met name in het Zuidoosten snel toe. Door de bladschimmelaantasting kleurt het loof bruin en sterft af. De vlekjes die er zitten, zijn niet weg te spuiten. U kunt hoogstens het groene blad (of groene bladdelen) gezond houden.
Bladschimmelbestrijding, door middel van een bespuiting, is tot uiterlijk tot begin/midden oktober rendabel. Na half oktober is het vrijwel nooit meer rendabel, zelfs niet wanneer de bieten laat (december) gerooid worden.
Voor bietenpercelen die eerder gerooid worden, geldt dat de laatste bespuiting circa vier weken voor de oogst plaats moet vinden. Langer doorgaan heeft geen zin. Dit omdat het de bladschimmels tijd kost om het loof te laten afsterven en ook vanwege de veiligheidstermijn van de meeste middelen.
Toelating Propulse
Vorige week heeft het middel Propulse (prothioconazool+fluopyram) een etiketuitbreiding gekregen voor behandeling tegen bladvlekken in suikerbieten veroorzaakt door cercospora en stemphylium. Met deze toelating in suikerbieten is er weer een nieuw triazool beschikbaar. Dat biedt een extra mogelijkheid om middelen af te wisselen.
Het advies blijft: wissel toegelaten middelen maximaal af. Propulse heeft bij de derde bespuiting tegen bladschimmels dus de voorkeur boven een keer herhalen met een middel dat difenoconazool (zoals Spyrale, Bicanta, Difure Solo en Borgi) of mefentrifluconazool (zoals Belanty en Diadem) bevat die al een keer zijn gespoten. Door maximaal de beschikbare triazolen af te wisselen is de beheersing beter. Ook wordt de selectie van cercospora-isolaten die minder gevoelig zijn voor de gebruikte triazolen tegen gegaan.
Bij koel weer bespuiting minder rendabel
De aantasting (vlekjes) van een bladschimmel die er zit, kunt u niet wegspuiten. Hoogstens het gezonde blad (of gezonde bladdelen) gezond houden. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft, zodat half oktober de grond nog bedekt is met groen loof. Dit geldt ook bij een late oogst.
Bij koeler weer zal met name cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af. Hierdoor is een behandeling tegen bladschimmels in het najaar steeds minder rendabel naarmate de temperatuur daalt en de dagen korter worden.
Veiligheidstermijnen en uiterststadium van behandelen
De veiligheidstermijnen (wachttijden tussen laatste bespuiting en de oogst) voor de middelen zijn:
- 21 dagen voor Difure Solo;
- 28 dagen voor Diadem, Belanty, Tern, Borgi, Score 250 EC, Mavita 250 EC en Spyrale;
- 35 dagen voor Bicanta;
- BBCH 49 (oogstbaar gewas) voor Propulse.
Bij Propulse geldt dus geen wachttijd tussen toepassen en oogst. Wel is het voor het rendement van de bespuiting het beste om de bieten 3 tot 4 weken na een bespuiting met Propulse te oogsten.
Zie voor meer informatie over bladschimmels: www.irs.nl/bladschimmel.
Bron: IRS