Van 28 augustus tot en met 16 september opent Cosun Beet Company de jaarlijkse vroegbestelling suikerbietenzaad. Tijdens de vroegbestelperiode kan het zaad met korting besteld worden. Een ander voordeel is een grotere kans dat het gewenste ras nog beschikbaar is. Telers die van plan zijn volgend jaar weer een bestaand ras uit de rassenlijst uit te zaaien, wordt daarom aanbevolen om van de vroegbestelling gebruik te maken.
Wanneer wachten op decemberbestelling van suikerbietenzaad?
Nadeel van de vroegbestelling is dat de rassenkeuze bepaald moet worden op basis van de cijfers uit de voorgaande jaren (2020-2023). De resultaten van het rassenonderzoek 2024 worden in november bekend. Vooral de cijfers van nieuwe kandidaatrassen kunnen hierdoor nog veranderen. Van deze kandidaten zijn nu slechts de tweejarige cijfers bekend. Deze zijn terug te vinden in de Brochure Suikerbietenzaad 2024.
Ze geven wel een goede indicatie wat van deze rassen verwacht kan worden. In de ene resistentiecategorie zit er voor 2025 meer in de pijplijn dan in de andere. In de Brochure Suikerbietenzaad kan per categorie bekeken worden of er tweedejaarsrassen bij zijn met interessante eigenschappen. De financiële opbrengst, resistentieniveaus (rhizoctonia- en/of aanvullende rhizomanieresistentie) en andere raseigenschappen (bijvoorbeeld bladgezondheid en suikergehalte) zijn daarbij van belang. Cosun heeft op het bestelportaal een handig adviesschema geplaatst, om de rassenkeuze of keuze tussen vroegbestelling of wachten op de nieuwe kandidaatrassen makkelijker te maken.
Verwachte progressie nieuwe kandidaatrassen
Vooruitgang in financiële opbrengst komt mogelijk bij de rassen met rhizoctoniaresistentie. In deze categorie is een kandidaatras wat (na twee jaar onderzoek) een zeer hoge bladgezondheid cercospora combineert met een hogere financiële opbrengstpotentie. Daarnaast is in deze categorie een nieuw Conviso Smart-ras in aantocht met een verbeterde opbrengst.
Bij de rassen met bietencysteaaltjesresistentie wordt na enkele jaren met beperkte keuzemogelijkheid het aanbod groter. Vooruitgang zit hierbij niet zozeer in financiële opbrengst, maar wel in meer rassen met aanvullende rhizomanieresistentie en/of een hoger suikergehalte.
Bij de categorie standaard rhizomanie komen mogelijk enkele nieuwe rassen met een hogere bladgezondheid cercospora.Er dient wel rekening mee gehouden te worden dat nieuwe rassen vaak beperkt leverbaar zijn, waardoor mogelijk later alsnog een bestaand ras gekozen moet worden. Daarom is het advies om (deels) al uit het huidige assortiment een keuze te maken in de vroegbestelling.
Kies de juiste resistentie en raseigenschappen bij suikerbietenzaad
Bepaal de keuze voor het ras in de eerste plaats op basis van de resistentie die nodig is op het perceel waar in 2025 de bieten komen. Daarna zijn financiële opbrengst en overige eigenschappen zoals bladgezondheid cercospora of suikergehalte belangrijk. Bij een verwachte hoge druk van rhizoctonia en/of rhizomanieresistentiedoorbraak wordt aanbevolen om een ras met (zeer) goede resistentie te kiezen. Bij matig resistente rassen worden in de praktijk bij hoge ziektedruk soms respectievelijk rotte bieten of blinkers waargenomen. Voor rhizoctonia geldt het advies om zeker niet onder-, maar ook niet onnodig over te verzekeren, zie hiervoor ook dit IRS-bericht. Voor percelen met een waardplantenrotatie van 1 op 5 of krapper wordt aanbevolen een ras met partiële resistentie tegen bietencysteaaltjes te kiezen.
Bij ruimere rotaties is het risico op opbrengstderving door bietencysteaaltjes aanzienlijk kleiner, wat ruimte geeft om een rhizomanieras met interessante raseigenschappen in te zetten. Als cercosporabeheersing de laatste jaren erg moeizaam is geweest is het raadzaam een ras met een (zeer) hoge bladgezondheid cercospora te kiezen. Voor percelen met probleemonkruiden of onkruidbieten kan een Conviso Smart-ras uitkomst bieden, zie ook het IRS-bericht ‘Einde toelating Safari (triflusulfuron-methyl) en vroegbestelling bietenzaad ’.
Veel problemen met wortelknobbelaaltjes kunnen beperkt of zelfs voorkomen worden door een goed doordachte vruchtwisseling die is afgestemd op de aanwezige aaltjesbesmetting. Resistente suikerbietrassen kunnen een grote bijdrage leveren, deze vermeerderen M. chitwoodi en M. fallax niet en zijn daarom een uitkomst in bouwplanverband om problemen in andere gewassen op te lossen.
Keuze zaadbehandeling en zaadhoeveelheid
Al het pillenzaad wordt standaard met het fungicide Tachigaren (hymexazool) geleverd. Indien problemen met bodeminsecten verwacht worden is, onder voorbehoud van toelating van de actieve stof tefluthrin, in 2025 weer zaad met Force leverbaar. Aanbevolen wordt om na te gaan of het nodig is om zaad met Force te bestellen.