Nu de temperaturen oplopen in dit zeer natte jaar, kan rhizoctonia wortelrot weer de kop opsteken in de bieten. Het is goed om extra alert te zijn op wortelrot, vooral op plekken met structuurproblemen of op percelen waar de oogst van de voorvrucht moeizaam is verlopen.
Op percelen waar waardplanten voor rhizoctonia, zoals mais, peen, gras, schorseneren of lelies in de gewasrotatie geteeld zijn, is er ook een groter risico op rhizoctonia.
Rhizoctonia wortelrot
Rhizoctonia komt vaak in plekken voor op het perceel, die zich bij een zware aantasting zelfs kunnen uitbreiden tot het gehele perceel. Bovengronds wordt rhizoctonia zichtbaar aan het verwelken van het loof. Ondergronds zijn de wortels van zulke planten vaak al helemaal rot. De kop en het loof blijven namelijk het langst zonder symptomen. Bieten rondom een rotte biet kunnen nog gezond lijken, maar hebben op de wortel vaak ook al rhizoctonia-symptomen. De symptomen op de biet kunnen variëren van bruine, ingezonken plekken op de biet tot volledig rotte bieten. Ook kunnen scheuren in de biet ontstaan ter hoogte van het grondoppervlak.
Wortelrot ook in resistente rassen
Ook in rhizoctoniaresistente rassen kan wortelrot voorkomen. Dit komt omdat deze rassen niet volledig resistent zijn tegen rhizoctonia. Vooral bij een hoge rhizoctoniadruk, doordat er bijvoorbeeld veel waardplanten in het bouwplan zitten, en/of bij een slechte bodemstructuur komt er ook wortelrot voor in deze rassen. Ook een lagere pH kan hierbij een rol spelen. Wel komt er veel minder rhizoctonia voor in rhizoctoniaresistente rassen dan in vatbare rassen. Hierdoor maken rhizoctoniaresistente rassen onder zware omstandigheden vaak het verschil om bieten te kunnen leveren zonder maatregelen te hoeven nemen, zoals bieten uitzoeken in het zwad.
Houdt rekening met rotte bieten bij de oogst
Er is voor nu niks te doen tegen rhizoctonia wortelrot. Voor de oogst is het wel belangrijk om in de gaten te houden of de plekken met rhizoctonia zich uitbreiden. Als het dan nodig is, kan er bij het oogsten rekening gehouden worden met deze plekken. Partijen met meer dan 10 procent bieten met rotte plekken mogen namelijk niet geleverd worden, waarbij ook andere soorten wortelrot meegerekend worden. Ook wordt het aangeraden partijen met rotte bieten zo vroeg mogelijk te leveren en niet te bewaren. Als er rhizoctonia op een perceel wordt gevonden, kan er bij de volgende bietenteelt op dit perceel beter voor een rhizoctoniaresistent ras gekozen worden.
Herkennen rhizoctonia wortelrot
Naast rhizoctonia veroorzaken ook phoma, violetwortelrot (voornamelijk op de klei) en aphanomyces (voornamelijk op het zand) wortelrot in suikerbieten. Om goed te kunnen vaststellen wat de oorzaak is van wortelrot, kan gebruik gemaakt worden van deze interactieve video over wortelrot. De video helpt met het herkennen van verschillende soorten wortelrot en geeft ook advies over de diagnose.
Meer informatie is te vinden in de IRS-teelthandleiding ‘Rhizoctonia’.
Bron en beeld: IRS