Alle ogen zijn momenteel gericht op de graanproducerende regio’s in heel Europa. De oogst is in volle gang, waarbij de eerste cijfers binnenkomen. Deze zijn erg teleurstellend, mede door het ontzettende natte weer in West-Europa.
Voor veel boeren is het een uitdaging om de granen van het land te krijgen. Door het natte weer in Frankrijk en Duitsland is de oogst al enkele dagen onderbroken en verloopt het niet optimaal. Gerstopbrengsten in Duitsland zijn teleurstellend, waarschijnlijk slechts een voorteken voor de tarwe. Het France Agrimer heeft de export van zachte tarwe bijgesteld naar 7,5 miljoen ton, een daling van 10,2 ton ten opzichte van afgelopen jaar.
Opbrengst en kwaliteit
De opbrengst en kwaliteit lijkt in Oekraïne iets beter te zijn dan vorig jaar. Toch zijn er ook nog positieve noten te horen in de markt. Zo zou de tarweopbrengst in Kazachstan aanzienlijk stijgen, zij hebben zeer gunstige groei omstandigheden gehad, waardoor de verwachtingen hier naar boven zijn bijgesteld. Ook in Amerika schijnen de granen en mais het goed te doen.
Interessante sojaprijzen
Brazilië exporteerde volgens de douane in juni bijna 14 miljoen sojabonen, een record hoeveelheid. Dankzij de sterke binnenlandse vraag naar soja-olie bleef de export hiervan steken op het laagste niveau in vijf jaar. Afgelopen week zorgde de stijgende prijzen van sojaolie voor druk op de prijs van sojaschoot. Voor komend najaar zijn de prijzen gedaald en zeer interessant.
De nieuwe raapzaadoogst lijkt minder op te brengen dan verwacht, ondanks dit nieuws zakken de raapprijzen momenteel. Er blijft een goede vraag bestaan naar raap dus de vraag is hoever de prijs nog kan zakken.
Bijproducten
Palmpitschilfers zijn weer goed beschikbaar, een nieuwe boot is onderweg en de prijs daalt momenteel. Tarwegries is nog steeds gunstig geprijsd maar zal wellicht wat duurder worden nu de graanprijzen oplopen. Bietenpulp is goed voorradig en licht gedaald in prijs.
Bron: Agrifirm