Deelnemende bedrijven staan met stands opgesteld op het terrein van Agrofoodcluster. Op een aardappelperceel vinden demonstraties plaats met innovatieve machines. Agrofoodcluster is een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven in de agrarische sector. De veelzijdigheid van deze stichting is duidelijk zichtbaar op het jubileumfeest, gehouden op 20 juni in Emmeloord.
“We zijn begonnen met tien deelnemende bedrijven. Inmiddels is dit aantal gestegen naar 45 bedrijven. Daar zijn wij heel trots op”, vertelt Cor van Veldhuijsen, directeur van Agrofoodcluster. “De afgelopen tien jaar hebben wij ons onder andere gefocust op de verbinding tussen studenten en het bedrijfsleven. Jonge agrariërs werden welkom geheten op onze locatie of gingen langs bij bedrijven die lid zijn van Agrofoodcluster. Op deze manier wordt leerstof uit de schoolbanken aangevuld met actuele kennis uit het bedrijfsleven.”
De locatie in Emmeloord heeft de afgelopen jaren verschillende delegaties uit het buitenland ontvangen om Nederlandse kennis te kunnen delen. Ook stond de deur open voor mensen uit de omgeving. Zo konden omwonenden meerdere jaren helpen met rooien tijdens de Nationale Aardappelrooidag, om meer te weten te komen over de herkomst van hun voedsel.
Plannen voor de toekomst
Innovatie is één van de pijlers van Agrofoodcluster, net als kennis, onderzoek en het bedrijfsleven. In de komende tien jaar hoopt Van Veldhuijsen dat de innovatie-kant van de stichting zal groeien. “Er komen steeds meer slimme landbouwmachines, maar het is belangrijk dat deze ontwikkelingen hand in hand gaan met de telers. Een investering in deze machines is best duur, dus er moet wel een balans zijn tussen de kosten en baten. Op bijeenkomsten delen wij kennis hierover.”
Ook zit er een Pootgoedvisie in de pijplijn, die akkerbouwers op een praktische manier begeleidt in het telen van pootgoed. “Nog altijd zal de verbinding tussen het onderwijs en bedrijfsleven een belangrijke rol blijven spelen binnen onze stichting, want dat zijn uiteindelijk onze toekomstige werknemers, of telers. Waar bijvoorbeeld De Boerderij van de Toekomst in Lelystad zich richt op de komende tien jaar, proberen wij ons meer te richten op wat de komende vijf jaar al écht in grotere aantallen over percelen rijdt. Wat kunnen telers dan verwachten en hoe kunnen wij hen hierin ondersteunen?”
Tekst en beeld: Kim Sjoers