De vraag naar het reinigen van landbouwproducten als uien, aardappelen, bieten en wortelen neemt toe. Met name als deze direct vanaf het veld op transport richting de fabriek gaan. Om die reden heeft de Belgische fabrikant Deroo twee oplossingen bedacht. Dat is een hooglosser met een reinigingsunit Cap-terre genaamd of een overlaadwagen met reinigingsunit.
Deroo die zijn eerste hooglosser in de jaren zeventig bouwde, heeft deze in 2016 doorontwikkeld. In 2021 bracht de fabrikant de Cap-terre reinigingsunit officieel op de markt. Het verschil van overladen met een overlaadwagen en een hooglosser is dat de laadbak van een hooglosser omhoog is gestoken. Zodoende kan het product achterwaarts zijn overgeladen. Handig wanneer het product moet zijn gelost in vrachtwagens bijvoorbeeld die op de weg staan te wachten.
Graandichte en poederdichte uitvoering
Standaard bestaat de losbodem uit doorlopende gegalvaniseerde profielen in een graandichte uitvoering, waarbij de maximale opening tussen de profielen twee millimeter is. De losbodem is voortgetrokken door vier bodemkettingen, in een versterkte uitvoering, met een trekkracht van acht ton. Wanneer je producten als kalk of kunstmest moet overladen, is de poederdichte losbodem een optie. Deze is namelijk voorzien van een bodemmat in plaats van de gegalvaniseerde profielen. De losbodem is volledig dicht door het gebruik van de vloermat.
Reinigingsunit Cap-terre
De reinigingsunit, de Cap-terre die aan de hooglosser gebouwd kan zijn, heeft als doel om tijdens het overladen zoveel mogelijk residu – met name aarde – te scheiden. Eenvoud en efficiëntie waren de speerpunten bij de ontwikkeling ervan. De reinigingsunit maakt gebruik van een aangedreven spijlenband. De spijlenband die gebruikt is om het product te reinigen en over te laden is hydraulisch aangedreven. De hellingsgraad van de transportband die traploos kan worden ingesteld ligt tussen de nul en negentig graden. Praktisch gezien zal deze tussen de nul en dertig graden liggen.
De bak die onder de spijlenband is gemonteerd dient ervoor om aarde op te vangen. Deze bak hangt rechtstreeks onder de spijlenband, zo kan er proper zijn gewerkt. De producten zijn schoon geleverd en de wegen blijven ook schoon. Het legen van de opvangbak gebeurt hydraulisch op een door de agrariërs gewenste plek. Met de afstandsbediening kun je de bodemketting en spijlenband aan – of uitschakelen, en de snelheid ervan bepalen.
Twee- of drieasser
De bak van de hooglosser die leverbaar is in een twee- of drieassige uitvoering heeft een hoogte van 1,10 tot 1,60 meter. De laadvolume bedraagt tussen de 21 en 41 kuub. De reinigingsunit is optioneel verkrijgbaar en eventueel ook later op de hooglosser te bouwen.
Overlaadwagen met reinigingsunit
De akkerbouwer kan zijn producten ook lossen en reinigen met een overlaadwagen/mobile field cleaner die uitgerust is met een reinigingsunit. Dit is met name gebruikt om aardappelen, wortelen, bieten en uien te reinigen voordat ze overgeladen zijn in een kipwagen of vrachtwagen. Het overladen gebeurt zijdelings via een uitklapbare overlaadarm.
De overlaadwagen is voorzien van een bunker met een inhoud van 24 kuub. Deze beschikt over een hydraulische losbodem bestaande uit gegalvaniseerde profielen voorgetrokken door vier bodemkettingen. De hydraulische deur bevindt zich tussen de bunker en de reinigingsunit. Samen met de lossnelheid van de bodem is zo het volume bepaald.
Klantspecifieke reinigingsunit
De opties van de reinigingsunit is klantspecifiek. Maar het meest voorkomende en efficiënte is de combinatie van Multisep-spiraalrollen. De Multisep-unit is het eerste deel van reiniging en bestaat uit voer Multisep-rollen met ertussen vier gladde rvs-rollen. Multisep is een gekend type rol, ondere Grimme gebruikt die ook met een kluitenscheider met Rouleau israelienne. Dit is het type rol die gebruikt is in de kluitenscheider, standaard is dit rvs. Optioneel bij Deroo is er de Rouleau Israelienne. Die rol is bekleed met rubber en geeft een specifieke terugkaatsing van het product.
Het gerooide product is hier de eerste maal gereinigd. In hoofdzaak is de fijne aarde uit het product verwerkt en afgevoerd (rode pijlen). Afhankelijk van hoe de reinigingsunit wordt ingesteld kan men ook loof, kluiten en stenen van het eindproduct scheiden. De hoogte en afstand tussen de multisep en RVS rollen kan ingesteld worden naarmate het gewenste reinigingseffect.
De reinigingsmodule beschikt over een uitermate goede reinigingscapaciteit. Instellingen zijn afhankelijk van type grond: instellingen wijzigen in functie van natte of droge grond, zware, kleverige grond of lichte, zanderige grond en de aanwezigheid van loof of andere verontreiniging. Er is geen goede of slechte afregeling. Dit moet worden ingesteld volgens het te verwerken product en grondsoort. De goederenstroom gaat na de multiseprollen over de sorteerset.
Kluitenscheider
De kluitenscheider scheidt de kluiten en stenen van de aardappelen. Door de toevoersnelheid van de aanvoerband en de scheidingsplaat bij te stellen kan de scheiding zijn beïnvloed. Hoe sneller de toevoer des te verder is het product afgeworpen op de kluitenscheider. De kluitenscheider kan wanneer deze gebruikt is in natte omstandigheden omzeild zijn. Bijvoorbeeld om wortelen te reinigen. De productenstroom is van twee zeefbanden afgedraaid op de overlaadarm.
Door de positie van de reinigingsunit en de zijdelingse overlaadarm is er een goed overzicht vanuit de trekker. Het reinigen, bijstellen en overladen kan uitgevoerd worden zonder de trekker te verlaten.
De prijs van een hooglosser is afhankelijk van de versie en uitvoering. De vanafprijs is tachtigduizend euro. De levertijd is acht tot tien maanden. De prijs van een overlaadwagen hangt sterk af van de uitvoering van de reinigingsset.
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Annelies Bakker
Beeld: Deroo