Plantensoorten als de akkerdistel en akkermelkdistel komen op dit moment weer tot bloei (tot eind augustus). Akkerdistels leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in Zeeland. De bloemen trekken vele insecten als bijen en vlinders aan en bieden een goede schuilplaats voor vogels. Voor de landbouwsector is deze plant echter een doorn in het oog.
Eenmaal ontkiemt tussen opkomend gewas is de distel moeilijk te bestrijden. Vanuit de Omgevingsverordening 2024 bestaan er daarom afspraken over het beheren van de distel.
Maaien van akkerdistels
De Provincie Zeeland maakte met haar partners goede afspraken over (preventief) maaien van deze distels en het ecologisch beheer van bermen. De meeste natuurgebieden in Zeeland worden beheerd door drie terreinbeherende organisaties, namelijk Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap. Met deze drie organisaties heeft de Provincie Zeeland afspraken gemaakt over het maaien van akkerdistels in de (rand)gebieden die door hen beheerd zijn.
Handhaving verordening
Als het gaat om grond in bezit van derden, dan raadt de provincie Zeeland u aan contact op te nemen met de eigenaar en hem of haar vriendelijk te verzoeken de distels te maaien. Mocht de grondeigenaar om welke reden dan ook geen gehoor geven aan uw verzoek, dan kunt u terecht bij de eigengemeente. Deze is in het geval van disteloverlast bevoegd tot handhaven.
Bron: Provincie Zeeland