“De landbouwvrijstelling is niet doeltreffend en niet doelmatig. Afschaffing is een logische en uitvoerbare beleidsoptie”. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de landbouwvrijstelling van onderzoeksbureau SEO in opdracht van het ministerie van LNV, aldus ABAB.
Vrijstelling al eerder ingeperkt
De landbouwvrijstelling stelt de agrarische waardestijging van landbouwgronden in eigen gebruik vrij van belastingheffing. De vrijstelling bestaat al meer dan honderd jaar en is afgelopen jaren al enkele malen ingeperkt. Al langere tijd zet de politiek vraagtekens bij het nut van de landbouwvrijstelling. Als gevolg van aangekondigde wijzigingen in box 3 hield ABAB al rekening met een wijziging of afschaffing van de landbouwvrijstelling in 2027. Mogelijk komt dit in een stroomversnelling.
Alternatieven mogelijk
Het onderzoek dat SEO op 20 maart 2024 aanbood aan de Tweede Kamer, concludeert dat de landbouwvrijstelling niet nodig is. De met de vrijstelling beoogde doelen kunnen ondernemers ook op een andere wijze realiseren. Ook is er geen sprake van ‘neveneffecten’ op onder andere de grondmarkt.
Wijze van afschaffing
In het rapport wijst SEO op de wijze waarop de afschaffing kan plaatsvinden. Daarbij noemen zij twee varianten:
- een éénmalige herwaardering op basis van taxatierapporten, of
- een herwaardering op basis van normbedragen.
Bij de laatste variant zijn de uitvoeringskosten veel minder, stellen de onderzoekers. De normbedragen zijn daarbij mogelijk gebaseerd op transacties die bij het kadaster geregistreerd zijn, aldus ABAB.
Advies uitvoeren herwaardering
Het onderzoeksrapport komt ongetwijfeld aan de orde bij de formatieonderhandelingen. Of de partijen daadwerkelijk tot afschaffing overgaan en op welke wijze zij dit uitvoeren is nog onbekend. Het is overduidelijk dat de landbouwvrijstelling in de schijnwerpers staat. Wilt u niet afhankelijk zijn van de politieke keuzes voor een overgangsregeling, dan adviseert ABAB u om de waarde van uw grond op de balans kritisch te beoordelen en eventueel een herwaardering uit te voeren.
Bron: ABAB