Afgelopen teeltseizoen besloot Maatschap Roosjen uit Eeserveen uien te introduceren in zijn bouwplan. In een gesprek met zijn teeltadviseur kwam Hamerol ter sprake. “Begin januari hebben we de eerste helft van onze uien afgeleverd. Hieruit bleek dat er vier procent tarra bij zat, terwijl het gemiddelde op acht tot tien procent ligt.
Als je kijkt wat er nu nog in de schuur ligt, verwacht ik dat er ongeveer 65 tot 70 ton per hectare van de percelen is gekomen. Wij zijn zeer tevreden over dit resultaat.” Maatschap Roosjen verbouwt zetmeelaardappelen, suikerbieten, gerst, graszoden en uien op 240 hectare. Afgelopen teeltseizoen werd acht hectare gebruikt voor de uienteelt. Dit jaar wordt dit uitgebreid naar twintig hectare.
Kiezen voor een plantversterker
“Onze teeltadviseur raadde ons aan om een plantversterker te kiezen, zodat de opname van chemische middelen wordt gestimuleerd. Het huidige aanbod in chemie om valse meeldauw te bestrijden is namelijk beperkt en het is geen makkelijke schimmel om te bestrijden.” Roosjen paste het middel twee keer toe in een dosering van drie liter. De bespuitingen vonden plaats in het vierpijpjesstadium en na de start van de bollingen. De uien van Roosjen staan op relatief droge grond. Daarom werd het perceel na de toediening van bodemherbiciden of Hamerol beregend om de opname van de middelen te bevorderen.
Gewassen zien als topsporters
“Uienhandelaren, die gedurende het seizoen bij ons langskwamen, zeiden direct: Wat is dit een mooie partij. Het staat er prachtig bij.” Roosjen is van mening dat een goede opbrengst begint bij een sterke plant. “Het is belangrijk om je gewassen te zien als topsporters. Wanneer deze de top moeten bereiken met alleen een beschuitje, gaat ze dat niet lukken. In middelen zoals Hamerol zie ik écht meerwaarde. Het ondersteunt de werking van de chemie en zorgt voor een vitaler gewas, zodat je gewas in de basis sterker wordt. Dan is het ook beter beschermd tegen ziekteverwekkers.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Mariska Barendregt en Max den Hollander