In november vonden de jaarlijkse rassenshows van de handelshuizen weer plaats. Akkerbouwkrant deed een ronde langs de deelnemende handelshuizen en maakte een verslag van de veelbelovende rassen. Lees hier het tweede deel van de ronde langs de handelshuizen.
Hier leest u het eerste deel: ‘Boerenaardappel’ wordt de standaard.
IPM: Aardappel moet beleving zijn
Het van oorsprong Ierse IPM Potato Group had ook verschillende rassen die ze graag in de spotlights zetten. Kimaya (nog niet in Nederland beproefd), Lexie en Serenity zijn interessante rassen in het tafelsegment. “Aardappelen met goede eigenschappen qua smaak. Het is jammer dat de beleving rond de aardappel aan het verdwijnen is. Dat is in mijn ogen een stukje pr dag we met z’n allen moeten oppakken. We moeten laten zien dat de aardappel beter is dan rijst en pasta”, vindt Wiebe Kloppenburg van IPM. Ook Fidelity, Supernova, Sensation en Java zijn rassen die hij graag uitlicht. Daarbij zijn vooral de teeltkundige aspecten doorslaggevend. “Zo zien we ook dat aaltjes een steeds groter probleem vormen. Buster is bijvoorbeeld een ras waar al een jaar of vier pootgoed van ligt in Nederland en dat een antwoord geeft op die ontwikkelingen.”
Samen met proefboerderij SPNA in de Kollumerwaard beproeft Kloppenburg ook een aantal ‘Ierse’ rassen met een hoge zouttolerantie. Ook Y-virus, AM-resistenties en een lage stikstofbehoefte zijn eigenschappen die in het kweekwerk centraal staan. “Dat hoeft niet per se te betekenen dat we voor vroege rassen kiezen, want over het algemeen zie je dat vroege rassen extra stikstof nodig hebben met het oog op de vroege ontwikkeling.”
Europlant: telers maken bewustere keuzes
Europlant hoopt vier of vijf rassen op de lijst te krijgen. De focus ligt bij fritesrassen, omdat daar ook de vraag ligt. Daarnaast is de zoektocht vooral gericht op rassen met een laag risicoprofiel, stelt managing director Maarten Kuijsten van Europlant. “Dat betekent pootgoed met virusresistenties en die passen bij de klimatologische omstandigheden. Ik denk dat we daar een mooi pakket voor hebben. We kweken eigenlijk al dertig jaar op rassen die goed kunnen over hitte en droogte en een lage stikstofbehoefte hebben. Daar plukken we nu de vruchten van.”
Donata en Etana zijn dan de rassen waar Kuijsten extra bij wil stilstaan. “Donata is een middenvroeg ras met goede bewaarheid, die al een brede introductie heeft gehad. Etana is een middenlate fritesaardappel met aardappelmoeheid en palida-resistenties. Is dit dit nieuw? Nee, maar wel belangrijk. We merken dat telers bewustere keuzes maken. Door het krimpende pootgoedareaal worden de stukjes van de taart steeds kleiner. De teler moet een totaalpakket hebben, met rassen die een oogstzekerheid hebben. Dat moet de boodschap zijn. Wij hopen met een goed uitbetaling en een breed rassenpakket van toegevoegde waarde te zijn voor de markt.”
Geersing: Phytophthora-resistentie uithangbord
Peter Pan is het ras van Geersing Potato Specialist waar een enorme potentie zit. Het handelshuis, gespecialiseerd in rassen met een hoge phytophthora-resistentie, ziet het nieuwe ras als de spits, die goede resultaten op het proefveld toont. “Het is gewoon ons allersterkste ras. Peter Pan is een groffe, witcrèmevlezige consumptieaardappel, die het goed gaan doen op de Duitse markt. Het ras is zo’n vijf jaar oud en we gaan dit jaar naar twee tot drie hectare”, vertelt Jan-Eric Geersing.
Met onder andere Cammeo en Camillo heeft Geersing Potato Specialist ook rassen die zich al langere tijd onderscheiden. “Phytophthora-resistentie is echt ons uithangbord. Onze rassen draaien gewoon in de top mee, als we het hebben over robuuste rassen.”
Interseed: Rassen gewild, areaal nog onvoldoende
Resistentie en geschikt voor lange bewaring zijn eigenschappen van aardappelen, waar momenteel een tekort aan is, merkt Jos Fekkens van Interseed Holland. Bij de rassenshow in Emmeloord lagen verschillende rassen, die in Duitsland gekweekt zijn, maar in Nederland nog geen ervaring mee is. Bijvoorbeeld Chenoa is een ras dat het enorm goed doet bij fastfoodketens. “Het ras is zelfs zo gewild, dat we op dit moment niet voldoende op contract hebben staan. Dus zullen we moeten zien dat het areaal gaat groeien.” Hetzelfde geldt eigenlijk voor Francis, een heel vroeg fritesras dat de concurrentie met Zorba, inmiddels een vaste waarde binnen het pakket van Interseed aan moet gaan. Voor Travis en Montis geldt eigenlijk hetzelfde. “Travis wordt een goede. Daarvoor is interesse uit meerdere landen. In Nederland hebben we nog niet veel ervaring. Montis gaat ook goed. Die geeft hoge opbrengsten en uniforme knollen.”
Poseidon is een Interseed-ras die vanwege de palidaresistentie veel aandacht krijgt. Ook dit is een frietras, maar omdat die laat afrijpt wordt het ras nog niet in Nederland geteeld. “In Duitsland staat Poseidon wel en mogelijk is het een interessant ras voor bijvoorbeeld de kleigronden.” Met chipsrassen zijn Curtus en Joris de nieuwkomers. Die zullen naast Austin, het grootste chipsras van Interseed, markt moeten veroveren.
Agroplant: Multifunctionele rassen
Dit jaar presenteert Agroplant maar liefst zeven nieuwe aardappelrassen. De overname van De Nijs bracht vijf nieuwe rassen in de lijst van Agroplant: Hind, Armin, Red Sun, Roslin en Taylor. “Hind heeft de grootste verwachtingen. Het geeft een hoge opbrengst en is een mooi sterk ras, ook onder hoge temperaturen en droogte”, vertelt Gerard Schenk, Product Manager bij Agroplant. “Hind is multifunctioneel inzetbaar op zowel de traditionele markt en als frietras. Tevens is het laag in stikstofbehoefte.” Red Sun en Roslin zijn beide roodschillige rassen, die dienen als tafelaardappel of op de traditionele markt. Het zijn vroege rassen, die uitermate geschikt zijn voor een mediterraan klimaat. Armin heeft uniform lang ovale knollen, die als tafelaardappel tot zijn recht komt. Taylor is net in de registratie. Goede bewaarbaarheid, een hoog droge stofgehalte en gemakkelijke verwerking maken dit ras geschikt voor de chipsproductie.
Kyra en Baroque maken de lijst met nieuwe rassen van Agroplant compleet. Ook deze rassen vinden hun oorsprong bij kweekbedrijf Fobek. Kyra is roodschillig en sterk op schurft, Y-virus en Erwinia. “Dit is een groot voordeel voor een roodschillig ras”, gaat Schenk verder. “De dunne schil maakt roodschillige aardappelen over het algemeen gevoelig. Kyra biedt hier weerstand tegen.” Verder is dit ras uitermate geschikt voor landen als Marokko, Hongarije, Uruguay, Zuid-Europa, waar roodschillig veel op het menu staat. Baroque is een witvlezig frietras, dat klimaatbestendig is. In een pilot van de LTO werd dit ras blootgesteld aan droogte, hitte en weinig koolstof. “Baroque doet het goed onder deze omstandigheden. Het is een ras voor de toekomst. Tevens heeft het een goede lengte voor de frietmarkt. De lichte schil maakt het ook geschikt voor de traditionele markt. We hopen met de uitbreiding van onze rassenlijst nieuwe klanten te ontmoeten en onze bestaande klanten mooie nieuwe rassen te bieden”, besluit Schenk.
Meijer: Onderscheiden met stressbestendigheid
“De lat voor nieuwe rassen ligt hoog bij Meijer”, meldt Hendrie Poppe, Senior Verkoop Manager bij Meijer. “Onze rassen worden getest op onze eigen proefvelden. Dit jaar lichten we drie aardappelrassen uit: Sound, Lady Jane en Lady Alicia.”
Sound is een robuuste en stressbestendige tafelaardappel, dat een hoge opbrengst genereert. Het ras heeft loofresistentie tegen Phytophthora en wordt geëxporteerd naar het Middellandse Zeegebied. Lady Jane is een frietaardappel, dat ook als chips of op tafel verschijnt. Het ras is klimaat adaptief en Phytophthora resistent.
“We noemen dit ook wel een boeren aardappel: gemakkelijk te telen en een goede opbrengst”, vertelt Poppe. “Tevens heeft Lady Jane een mooie bakkleur, ook na bewaring, en een goed droge stofgehalte. De vorm maakt deze geelvlezige aardappel efficiënt in de verwerking.”
Lady Alicia is een chipsaardappel, dat bekend staat als een sterk ras, die stressperioden goed doorstaat. Het geeft een mooie droge stofgehalte en een goede opbrengst. Lady Alicia is niet blauwgevoelig en sterk tegen schurft. De bakkwaliteit is uitstekend, ook na bewaring. Dit ras is het zusje van de Lady Claire, maar dan met een stabielere opbrengst bij droge warme omstandigheden. “Deze rassen worden enthousiast ontvangen door onze klanten”, vervolgt Poppe. “We ontwikkelen graag nieuwe rassen, maar uiteindelijk moeten onze klanten er tevreden mee zijn. Dat is natuurlijk de basis. Aangezien de vraag naar deze rassen groeit, wilden we ze dit jaar graag uitlichten in de rassenshows.”
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst en beeld: Martin de Vries en Kim Sjoers