Het van oorsprong Duitse Betaseed opereert inmiddels wereldwijd in negentien landen. De kernactiviteit is de suikerbietenveredeling, daarnaast biedt het bedrijf ook een aantal services aan telers tijdens het groeiseizoen. Bram Maarsingh is sales manager voor Nederland bij Betaseed. Hij laat z’n licht schijnen op de nieuwe Betaseed-rassen op de rassenlijst en geeft een kijkje in de toekomst.
Betaseed heeft de afgelopen jaren vol ingezet op rassen met een betere weerbaarheid tegen cercospora (bladvlekkenziekte). “Dat is een steeds groter wordend probleem, daarom hebben we daar aparte verdelingsprogramma’s voor opgezet. En dat heeft er toe geleid dat we dit seizoen een nieuw ras op de rassenlijst hebben dat een 9 scoort op weerbaarheid tegen cercospora,” vertelt Maarsingh trots.
Het gaat om BTS 2620, geschikt voor percelen zonder rhizoctonia en zonder bietencysteaaltjes. Kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt IRS heeft de rassen met een zeer hoge bladgezondheid cercospora (cijfer: 9 of hoger) uitgebreid getest. Zij hebben dat gedaan op percelen in Drenthe en Limburg met een hoge cercosporadruk. IRS geeft aan dat deze rassen een grote meerwaarde hebben ten opzichte van rassen met een lager cijfer voor bladgezondheid cercospora.
Meer weerbaarheid bij onkruidbespuiting
De tweede ontwikkeling die Maarsingh kan melden namens Betaseed is de ontwikkeling van Conviso Smart-rassen. “Deze bieten zijn op basis van klassieke veredeling weerbaar gemaakt tegen het middel Conviso One,” licht Maarsingh toe. “Voor telers die te maken hebben met probleemonkruiden of onkruidbieten zijn deze rassen zeer interessant. Het betekent dat je kunt volstaan met twee keer spuiten, natuurlijk wel in combinatie met klassieke middelen om resistentiewerking te voorkomen.”
In alle segmenten kan Betaseed rassen aanbieden met deze Conviso One resistentie. “Ook bij de rassen met weerbaarheid tegen bietencysteaaltjes en bij de rassen met rhizoctoniaresistentie hebben we een ras met weerbaarheid tegen Conviso One. Maarsingh vertelt verder: “In het verleden hadden de rassen met deze weerbaarheid een lage financiële opbrengst. Maar nu wordt die opbrengst steeds beter en komt in de buurt van de klassieke rassen. Daar hebben we de afgelopen jaren hard aan gewerkt.”
Aanstormend talent
In de brochure suikerbietenzaad 2024, onlangs uitgegeven door IRS, laat Betaseed een kijkje in de nabije toekomst zien. Er staan meerdere Betaseed-rassen genoemd die nu twee jaar in onderzoek zijn bij IRS. Maarsingh: “Bij de rassen met resistentie tegen bietencysteaaltjes zien we ons ras BTS 3715 N, dat tegelijkertijd een zeer goede aanvullende rhizomanie-resistentie heeft.” Er staan nog twee andere Betaseed-rassen bij de aanstormende talenten. “Klopt,” knikt Maarsingh. “Allereerst is daar BTS 3835, die als goed is beoordeeld bij aanvullende rhizomanieresistentie en een meer dan gemiddelde wortelopbrengst met een gemiddelde suikeropbrengst geeft. En het ras BTS Smart 3905 RHC is een suikerbiet met een goede beoordeling voor rhizoctoniaresistentie, in combinatie met Conviso One resistentie.”
Bijzonder jaar
Het afgelopen groeiseizoen was er één voor in de boeken. Een laat voorjaar, een lange droge periode in juni en in aanloop naar de oogst was het zeiknat. Maarsingh: “Wat we kunnen leren van dit jaar is dat we met z’n allen voorbereid moeten zijn op extreme weersomstandigheden. Dat lieten de droge jaren op rij die we een paar jaar geleden hadden, ook al zien.” Betaseed richt zich daarom ook op de ontwikkeling van rassen die beter bestand zijn tegen droge omstandigheden. “We zijn binnen onze genetische lijnen op zoek naar een eigenschap met betrekking tot die droogtetolerantie. We zijn volop bezig met onderzoeken in droge gebieden in Centraal Europa. Het goede nieuws is dat we verschillen zien binnen de rassen. En daar kunnen we wat mee in de veredeling.”
Vooruit kijken
Nu we het toch over de toekomst hebben, wat kunnen we nog meer van Betaseed verwachten in de toekomst? “Op de korte termijn verwachten we een Conviso Smart ras te kunnen presenteren met een hoog cercospora cijfer. Dat betekent de teler straks minder middel per hectare kwijt is. Een mooie ontwikkeling, dus.” Op de lange termijn is Betaseed bezig met de ontwikkeling van rassen die weerbaar zijn tegen het vergelingsvirus. “Daar boeken we vooruitgang, maar het gaat wel langer duren dan we gehoopt hadden. We hebben nog meerdere jaren nodig om te komen tot een ras dat deze weerbaarheid combineert met een goede opbrengst, want daar gaan we voor.”
Daarnaast gaat de aandacht van Betaseed uit naar rassen die beter kunnen omgaan met verzilting. Maarsingh: “We zien echt een probleem met verzilting in bepaalde gebieden. In Nederland hebben we het dan over Zeeland, maar in Europa zien we dit in meer gebieden. Het staat nog allemaal in de kinderschoenen, maar daar gaat onze aandacht zeker naar uit de komende jaren.”
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Kirsten van Valkenburg
Beeld: Betaseed